Det var især fremtiden for landbruget, der fyldte til fejringen af Landbrug og Fødevarers (tidl. Landbrugsraadet) 100 års jubilæum torsdag.

Det var det også til paneldebatten, hvor direktørerne, Peder Tuborgh fra Arla, Jais Valeur fra Danish Crown, Kristian Hundebøll fra DLG og Henning Haahr fra Danish Agro kom med deres bud på fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Er tiden ved at være løbet fra landmændene? spurgte Børsens chefredaktør Niels Lunde, som moderator for debatten.

Hvorfor lukkede bestyrelser?

Et af de emner han tog op, var bestyrelserne i de store landbrugsvirksomheder. Han påpegede, at de virker meget lukkede, og at han som udefrakommende undrer sig over dette.

- Den tidligere direktør i Landbrug og Fødevarer, Søren Gade, havde 50 års fødselsdag og er min gamle skolekammerat, og jeg kom til denne her reception, hvor jeg åbenbart ikke kendte et øje, selvom det er sjældent sådan nogle steder som chefredaktør på Børsen. Andre store virksomheder har ofte åbne bestyrelser, hvorfor har I ikke det?

Men her var både Danish Agro og DLG hurtige med svarene.

- Vi har netop åbnet op for muligheden for at få eksterne medlemmer af bestyrelsen, sagde Henning Haahr fra Danish Agro, og Kristian Hundebøll fra DLG stemte i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af de virksomheder, der har en åben bestyrelse, er Danish Crown. Jais Valeur forklarede, hvad det betød for ham, at der er eksterne kompetencer med.

- Som direktør betyder det for mig, at jeg har sparringspartnere på flere områder. Vi har to bestyrelser - den ene snakker ejerforhold og den anden snakker forretning, sagde han.

Ligestilling er i fokus

Og så kom en anden snak på banen, da Niels Lunde spurgte til ligestillingen.

- En sidevinkel er, at der ikke er mange kvinder i jeres bestyrelser og direktioner. Der er 74 mænd og syv kvinder, har jeg talt sammen, sagde Niels Lunde.

Her var der bred enighed blandt alle fire topchefer om, at der godt kunne være flere kvinder med, og flere uddybede, at de allerede gør meget for at det sker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har i de sidste mange år arbejdet på ligestilling i vores bestyrelse. Vi vil meget gerne have kvinder med, men det er så ikke lykkes endnu, lød det fra Henning Haahr fra Danish Agro.

Også Arla har fokus på ligestilling, ligesom på flere andre værdier.

- Vi har haft meget fokus på diversitet i vores bestyrelser, så vi har forskellige nationaliteter, og den tid kommer nok også til kvinderne, for det er en proces, der allerede er igang, sagde Peder Tuborgh.

Brug for købmænd

Udover klima og organisering i fremtiden, kom cheferne også ind på, hvilke værdier der bliver vigtige at tiltrække i fremtiden.

- Vi får brug for at finde talenter med godt gammeldags købmandsskab, som kan lave gode handler, sagde Kristian Hundebøll fra DLG.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er helt enig. Vi kan sagtens finde PowerPoint-konstruktører, men vi skal også bruge nogen med forstand på købmandsskab, sagde Peder Tuborgh.