Abonnementsartikel

Det vil være vådt i dele af det amerikanske Midtvesten, men fra næste uge bliver vejret formentlig varmere og mere tørt, skriver Jyske Markets

Usikkerheden hersker fortsat i det amerikanske afgrødemarked. Priserne ser i bogstaveligste forstand ud til at være fanget i mudret og kan ikke rigtigt bestemme hvilket ben det skal stå på. Den ene dag stiger det på vejrprognoserne, og den næste dag falder det igen på gode produktionsudsigter i den øvrige del af verden. I går var ingen undtagelse, og oven på en lille korrektion i starten af denne uge, vendte skepsis tilbage. På den korte bane forbliver det vådt i dele af det amerikanske Midtvesten, men fra næste uge, tenderer vejret varmere og mere tørt, med gode muligheder for at de sidste sommerafgrøder kan komme i jorden. Ind i juli går temperaturerne og nedbøren mod det mere normale gennemsnit, og det kan forhåbentligt rette lidt op på skaderne henover vækstsæsonen for sojabønner og majs. Problemet er blot at disse vejrprognoser stadig er noget usikre. Samtidig kan det ikke rette op på de arealer som ikke er nået at blive tilsået, som følge af at sæsonen er blevet forsinket 20-30 dage, skriver Jyske Markets

Fremskridtene i den amerikanske majstilsåning ventes henover denne uge at stige 3-5 procentpoint, og her har USDA såvel som i sidste uge allerede korrigeret for arealer, som ikke ventes at blive sået. Hvor store arealer det så er pillet ud af ligningen, meldes der ikke noget om. Fremskridtene i tilsåede sojamarker ventes derimod at stige til op mod 90 procent , og dermed skifter markedets fokus snart til udviklingen henover vækstsæsonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På den korte bane er majsmarkedet forbundet med for stor usikkerhed til at priserne kan falde ret meget tilbage. Et forsyningsdrevet marked kræver dog nyt for at holde momentum på den lidt længere bane. Om det så bliver en ny nedjustering af udbytterne må tiden vise, skriver Jyske Markets.

Oven på en negativ åbning fulgte møllehveden henover eftermiddagen det amerikanske marked højere, men konkurrencedygtige priser ud af Sortehavet tillader ikke plads til de helt store stigninger. Gårdagens store 4 procent stigning til råolien betød at rublen styrkede sig mod dollaren, til det højeste niveau i et år, hvilket alt andet lige, reducerer den russiske konkurrenceevne i lokalvaluta. Skæver man til de russiske FOB-priser var effekten heraf dog begrænset. På trods af den seneste tørke i det sydlige Rusland tiltrækker den russiske hvede stadig importørernes opmærksomhed. Det lokale regeringskontor i Krasnodar regionen i det sydlige Rusland, meldte i går at 140.000 hektar er høstet indtil nu, med gennemsnitlige udbytter på 6,68 tons/hektar, hvilket er en stigning på 0,52 tons/hektar i forhold til sidste år. Russiske IKAR forventer netop at hvede og bygproduktionen i år vil slå rekord for det sydlige Rusland. Til gengæld sænkede IKAR i går deres estimater for den samlede russiske hvedeproduktion med 0,5 mio. tons til 80,0 mio. tons, som følge af den vedvarende tørke i det sydlige Rusland, der ventes at tage toppen af udbytterne. Også SovEcon sænkede deres produktionsestimater for hvede, men er fortsat noget mere optimistisk med 82,6 mio. tons, skriver Jyske Markets.