En rund fødselsdag kan give anledning til en del refleksioner. Sådan var det også torsdag eftermiddag på Axelborg, da Landbrug og Fødevarer kunne fejre, at det nu er 100 år siden, at Landbrugsraadet blev stiftet.

- I dag kan vi fejre de fantastiske 100 år der er gået, og fejre de folk, der ved visioner og handlekraft har bundet vores organisation sammen, lød det fra formand, Martin Merrild, da han bød velkommen til medlemmerne i den fyldte sal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Markedet har ændret sig

Men der er også en grund til at kigge fremad og ruste sig til fremtiden. Det kom Merrild også ind på.

- Men vi skal også rette blikket fremad. - Og tale om det mod, og den handlekraft, der er brug for hvis vi skal fortsætte succesen, sagde han.

For det er vigtigt med en omstilling til nye tider.

- Konkurrencen har ændret sig. Nu er vi oppe mod nogle kæmpestore integrationer, der kontrollerer hele produktionskæden fra bord til jord. De er kapitalstærke og utrolig handlekraftige. Og derfor meget konkurrencedygtige. Det er vi nødt til at forholde os til, sagde han.

Oplæg om fremtiden

Efter velkomsttalen blev festdagen skudt igang med blandt andet "I Danmark Er Jeg Født" som fællessang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Herefter fulgte en paneldebat med de fire store andelsselskaber: Arla Foods, Danish Crown, DLG og Danish Agro om fremtiden for landbrugs- og fødevareklyngen, og efterfølgende flere oplæg fra blandt andre direktør Anne Arhnung om udfordringerne ved de store tendenser i samfundet, såsom bæredygtighed.

Fejringen sluttede torsdag aften med en festmiddag.

Konferencen er arrangeret af Landbrugsavisen for Landbrug og Fødevarer.