På trods af det importforbud, som Rusland indførte for en række landbrugsvarer fra Danmark og resten af EU-landene, USA, Canada, Australien og Norge i 2014, nåede eksporten af varer fra den danske fødevareklynge til landet sidste år op på over to milliarder kroner.

Der er flere årsager til de støt stigende eksporttal, siger Jens Munk Ebbesen, der er områdedirektør for fødevare- & veterinære forhold hos Landbrug & Fødevarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De danske virksomheder er rigtig langt fremme i forhold til de teknologiske løsninger indenfor fødevareerhvervet. Og det er netop nogle af de varer, som russerne særligt efterspørger efter embargoen, hvor de ikke længere kan importere fødevarer udefra, og derfor har været nødt til at udvide deres egen produktion betragteligt, siger han.

For at sikre, at det også fremover bliver danske løsninger, de russiske virksomheder vælger at benytte, er store, danske virksomheder som FOSS A/S, Chr. Hansen A/S, Skov A/S og Viking Genetics FMBA lige nu på eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer og ambassaden i Moskva til Volga-regionen i Rusland.

Genetik og udstyr driver eksporten

Siden Danmark og resten af EU måtte afstå fra at eksportere fødevarer til Rusland, har det været genetik og forskelligt udstyr til brug i landbrugs- og fødevaresektoren, der har drevet eksporten til landet. Det er bl.a. det høje danske vidensniveau på området, der gør, at Danmark og landets teknologiske løsninger er så eftertragtede.

Hos FOSS, der laver analyseløsninger til fødevareindustrien, siger salgsdirektør for Europa inkl. Rusland, Peter Skade:

- Rusland besidder 25 pct. af klodens dyrkbare jord. Derfor er landet selvsagt et meget interessant marked for FOSS og vores løsninger til fødevareindustrien. Vi har i de senere år oplevet en markant vækst i Rusland pga. stabile markedsbetingelser, investeringsvillighed i kombination med øget fokus på kvalitet og en stigende eksport af råvarer og forarbejdede fødevarer. Det gælder inden for både korn - især hvede - og mejeri, foder og kød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Peter Skade fortsætter:

- FOSS har igennem årene haft stor glæde af samarbejdet med Danish Trade Council i Rusland, og vi har store forventninger til deltagelsen til Volga-regionen - herunder også Republikken Tatarstan, der er en af de rigeste og mest moderne i Rusland. Vi glæder os til at tale om, hvordan fremtidens landbrugsproduktion ser ud, og hvordan den kan optimeres ved hjælp af analyseværktøjer.