Abonnementsartikel

Ole Carstensen, overlæge på arbejdsmedicinsk klinik på Herning Sygehus, fortæller, at det er de ældre på landbruget, som kommer mest alvorligt til skade.

På formiddagens debat på Folkemødet i teltet hos Bornholms Landbrug & Fødevarer var arbejdssikkerhed og arbejdsmiljø i centrum. Her fortalte overlæge på arbejdsmedicinsk klinik på Herning Sygehus, Ole Carstensen blandt andet om de arbejdsulykker, om sundhedsvæsnet får fra landbruget. Han fortalte blandt andet, at det er de ældre, som kommer mest alvorligt tilskade i landbruget, mens det er de unge, som oftest kommer til skade.

På debatten deltog også Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, Helle Domino, Arbejdsmiljøchef, Seges, Ole Carstensen, Arbejdsmediciner, Arbejdsmedicinsk klinik i Herning og formand for DASAM, Thorbjørn Westh Koefoed, Formand, Landbo Ungdom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indledningsvis fortalte Merrild om det politiske arbejde og om aftalen med tidligere minister Troels Lund Poulsen, men arbejdet er bestemt ikke slut endnu, og Merrild er klar til at fortsætte med den endnu ikke udpeget minister for området.

- Der mangler faglig sparring mellem myndighederne og landmændene. Der er for meget bureaukrati, sagde Merrild og fortsatte.

- Der anmeldes flere uylkker, som før er passeret forbi. Tallet skal gerne falde. Vi har en kultur, hvor travlhed gør, at vi accepterer den kultur.

Ole Carstensen tilføjede i sit første indlæg, at landmænd er for dårlige til at passe på sig selv.

Thorbjørn Koefoed sagde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man skal turde sige fra. Det handler om kultur, at man ikke tør sige fra, hvis de er usikre eller bange i en opgave.

Helle Domino tilføjede.

- Der er ingen quick fix til at mindske antallet af ulykker. Det er dialog, der skal til, og man skal være en rollemodel som ejer af et landbrug, sagde hun, og Ole Carstensen supplerede.

- Der er meget fokus på ulykker i landbruget, og projekterne virker også. Snakken omkring køkkenbordet virker, og landmanden skal gå forrest selv, og så må vi bare sige, at tilsyn virker. Men vi skal også finde inspiration fra andre erhverv. Og uddannelse af lederne i sikkerhed er vigtig, og så skal det være attraktivt og smart at bruge sikkerhedsudstyr, sagde Carstensen.