Abonnementsartikel

Mens traditionel kød og kartofler står for fald, melder nye fødevare-trends sig på banen. Men hvad er bedst for klimaet, sundheden og dyrene? Debataften på Bygholm Landbrugsskole sætter spot på de mange holdninger og på fælles løsninger.

- Der er ikke noget at sige til, hvis folk er forvirrede over, hvad de skal tro og mene om fødevarer, sådan indleder Janni Veedfald debatten om det arrangement 20. juni, hun sammen med resten af Elevforeningen Bygholms bestyrelse, er ved at stable på benene.

- Klima og fødevarer er hotte emner i samfundsdebatten. Spisevaner ændrer sig, og folk er opmærksomme på klimaet, på kødproduktion og på, at landbruget spiller en rolle, fortæller Daniel Blichfeldt Olsen, der er formand for elevforeningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men der er også mange overbevisninger, misforståelser og fordomme. Derfor er de to arrangører glade for, at det er lykkes at samle et spændende og bredt panel af deltagere, der alle har en skarp holdning til miljø, dyrevelfærd og fødevarer.

- Det er virkelig nogle kapaciteter, vi har fået til at komme, fortæller Daniel Blichfeldt Olsen. Fra Bæredygtigt Landbrug på den ene fløj til Greenpeace på den anden. Men fløjkrig bliver der ikke tale om. Debataftenen har nemlig et helt andet sigte.

Debat med et twist

I medierne, og måske særligt på de sociale medier, kører debatten om klima, fødevarer og landbrugets rolle meget sort/hvidt og til tider i en meget skarp tone. Men det er slet ikke det spor, debatten skal følge på Bygholm.

- Hele indgangsvinklen til vores debataften er, at nok er vi forskellige, men kan vi finde en fælles ståsted i forhold til de udfordringer, der er? Måske ved at tale sammen og blive klogere på hinanden, fortæller Janni Veedfald, og Daniel Blichfeldt Olsen nikker bekræftende.

- Selvom debattørerne har vidt forskellige holdninger, så er de alle drevet af kærlighed til dyr og natur og har en passion for klima og fødevarer, pointerer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til at styre debatten kommer den erfarne ordstyrer og TV-vært Clement Kjersgaard, og han har fået en lidt speciel opgave. Ud over at sørge for, at debatten ikke kører af sporet, er der nemlig ikke sat rammer op på forhånd, det skal publikum være med til. Og det kommer til at gøre aftenen endnu mere interessant for dem, der deltager.

- Vi håber, der kommer rigtig mange, både folk, der vil lufte deres holdning og tvivlere, der bare gerne vil blive klogere på, hvad der er op og ned i debatten, siger Daniel Blichfeldt Olsen.