Den store svenske planteavlsmesse Borgeby Fältdagar byder på nye spændende forsøg og har fokus på at trække endnu flere danskere til.

Der er kun få dage til årets store jordbrugsbegivenhed løber af stablen hos vore svenske naboer. Og danskere er selvfølgelig hjerteligt velkomne. Det bliver to dage med et propfyldt og spændende program med alt hvad hjertet kan begære, når det handler om planteavl.

Anna Larsen, der er presseansvarlig for Borgeby Fältdagar, glæder sig over, at der er stor interesse for arrangementet. I alt vil 450 udstillere være til stede og blandt dem mange danske.

Det vigtigste er at dem, der kommer, får det meste ud af messen og går glade derfra

- Anna Larsen, presseansvarlig ved Borgeby Fältdagar.

- Udstillerne bruger meget tid og kræfter på at lave nogle flotte stande, så de besøgende får den bedste oplevelse, siger hun.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Udover de flotte stande, vil der i år være helt nye maskindemonstrationer. Et af dem vil være med fokus på kartofler helt fra lægning og grubning til ukrudtsbekæmpelse og til de store kartoffeloptagere. Derudover vil der være et nyt testområde for plove, hvor der blandt andet bliver kørt på forhindringsbane. Der vil også være demonstrationer med forskellige typer vandingsmaskiner.

Vandforsøg

Vand er stort tema på Borgeby i år, og derfor er der afsat fire parceller, hvor der vil blive lavet omfattende forsøg. Der vil være forsøg med tørkestress i flere forskellige afgrøder på en af parcellerne, mens der på en anden vil være demonstration af drypvanding styret af marksensorer, der i rodzonen og under pløjedybden måler fugtigheden og vander derefter.

Der vil også være forsøg, der viser, hvad der sker med DFF og andre midler, når de bliver blandet med vand og sidst, men ikke mindst vil der være regnvandssimulation, der viser fugtigheden og vandfordeling i fire forskellige jordtyper.

Du kan også se frem til diskussioner om companion cropping, hvor der bliver lagt op til at tale om tidligere forsøg og erfaringer med at kombinere flere afgrøder, så de hver især hjælper hinanden i væksten.

Anna Larsen regner med, at der kommer omkring 20.000 besøgende til Borgeby Fältdagar ligesom sidste år. Og der der rigeligt med parkeringspladser, så hvis der skulle komme endnu flere folk, er der plads til alle.

- Det vigtigste er at dem, der kommer, får det meste ud af messen og går glade derfra, siger Anna Larsen.

Klar med kalk

Bredal er en af de danske virksomheder, der flere gange har deltaget i messen. Virksomheden er med for blandt andet at understøtte de svenske forhandlere, der deltager på Borgeby med egne stande. Det er Göma, Maskingruppen og OP Maskiner, der alle er autoriserede Bredal-forhandlere.

- Vi har gennem de senere år forstærket indsatsen på det svenske marked med en række stærke forhandlere. Når vi deltager på messen i Borgeby, er det for at vise flaget blandt svenske landmænd og maskinstationer og for at støtte forhandlerne, siger produktchef ved Bredal, Jacob Bangsgaard.

- Det har altid været en god udstilling, fordi er fokus på teknik og demonstrationer, og man kan komme rundt og kigge på forsøg. Med afholdelsen i slutningen af juni ligger den rigtig godt og på et tidspunkt, hvor landmændene har tid, siger han.

I år vil virksomheden vise dets nye sprederværk til kalk og gødning frem. Og selvfølgelig også bugserede og liftbårne spredere. Jacob Bangsgaard regner med, at der vil være stor interesse for virksomhedens XE-sprederværk, som spreder kalk meget bredt.

- Spredebredden på 30 meter betyder, at maskinstationerne kan bruge plejesporene, når afgrøderne er etablerede, og der har givet mere arbejde til de maskinstationer, der har investeret i den nye spreder, siger han.

Også gødning

Virksomheden viser også dets F10 frem, som er en bugseret handelsgødningsspreder samt den lifthængte Bredal F4, hvor begge kan kobles på traktorens GPS, så de kan indgå præcisionstildeling på marken. Du kan bruge tildelingskort med opsamlede markdata, som Cropsat-satellitkort eller N-sensor-kort til at lave tildelingen.

- Andelen af spredere, der er udstyret med computerstyring, er stigende og udgør i dag en stor del af vores salg. Ønsket om at gødske effektivt og arbejde med variable gødningskort og GPS er klart på vej frem, siger Jacob Bangsgaard.

Pratar du danska?

Sprogbarrieren skal du ikke bekymre dig om. Der er nemlig rig mulighed for at møde danske udstillere samt få rundvisning med fagligt indhold på dansk.

Arrangørerne bag Borgeby Fältdagar har lavet samarbejde med rådgivningsvirksomheden VKST, der vil lave rundvisninger på dansk i både de konventionelle og økologiske forsøg. Og målet er selvsagt at give de danske besøgende en bedre mulighed for at få det fulde udbytte af messen.

- Vi glæder os til at guide de danske gæster rundt i forsøgene og formidle resultaterne og viden, så alle får mest muligt ud af den store faglige viden, som Borgeby Fältdagar præsenterer, sagde Bent Buchwald, der er konsulent ved VKST, da virksomheden annoncerede rundvisningerne.

Han er én af fem konsulenter fra VKST, der viser rundt på messen. Alle vil de sætte forsøgene og resultaterne deraf ind i en dansk sammenhæng.

- På vores ture rundt i forsøgene fortæller vi, hvad forsøgsresultaterne kan bruges til i en dansk sammenhæng. For selvom afstandene er korte mellem Danmark og Sverige, så kan der være klimamæssige forskelle, andre sorter der er mere udbredt i Danmark og en anden lovgivning som man skal forholde sig til. Og det tager vi højde for, når vi viser rundt. På den måde får de danske gæster endnu mere ud af Borgeby Fältdagar, sagde Bent Buchwald.

Rundvisninger i den konventionelle del vil blive afholdt begge dage klokken 10, 12, 14 og 16. Mødestedet er VKST's stand nr. C9, mens det til de økologiske forsøg er klokken 10 og 14 begge dage. Her er mødestedet ved de økologiske forsøgsarealer.

Borgeby Fältdagar i Skåne er i år fra 26.-27. juni. På messen mødes hvert år over 450 svenske og internationale udstillere, og der kommer over 20.000 besøgende.