Inden for den seneste uge har myndighederne konstateret den alvorlige fjerkræsygdom hønsetyfus i to danske fasanbesætninger på Sjælland. Det får nu Fødevarestyrelsen til at opfordre fjerkræejere til at holde ekstra øje med deres dyr.

Mistanke om hønsetyfus? - Disse symptomer skal du holde øje med

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sygdommen er dødelig for fjerkræ, og derfor har Fødevarestyrelsen udsendt en advarsel om de symptomer, man skal holde øje med for at undgå smitte og dødsfald blandt sine dyr.

Typiske tegn på hønsetyfus er ifølge Fødevarestyrelsen blandt andet: Hvidlig misfarvet diarré, åndedrætsbesvær, nedsat antal levedygtige kyllinger ved klækning og øget dødelighed blandt dyrene - især blandt kyllinger. Hvis der er den mindste mistanke om sygdom i besætningen, opfordrer Fødevarestyrelsen fjerkræavlere til at stoppe handel med både rugeæg og levende dyr samt at undlade at udsætte fjervildt.

Fødevarestyrelsen oplyser, at fjerkræejere skal kontakte en praktiserende dyrlæge, hvis de har mistanke om, at deres fjerkræ er smittet.

- Dyrlægen orienterer så Fødevarestyrelsen, som kan standse trafik med æg og dyr ind og ud af den ramte besætning. Konstateres hønsetyfus i en besætning, skal besætningen desinficeres, og dyrene skal holdes bag hegn, indtil alt fjerkræ er sygdomsfrit, meddeler Fødevarestyrelsen.

Hønsetyfus rammer fjerkræ, og udgør kun en begrænset risiko for mennesker.