Abonnementsartikel

Dagens afgrødekommentar sætter fokus på handelskrige og dystre udsigter for amerikansk økonomi.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets:

De globale hvedefutures tog i går et stejlt fald på udsigterne til, at en god global høst vil overskygge de negative nyheder, vejrmarkedet den seneste måned har ført med sig, og øget risikopræmierne i afgrøderne. Nedbøren i USA har udover at forsinke markarbejdet for de amerikanske sommerafgrøder som majs og sojabønner, givet bekymringer om, hvordan det våde vejr vil påvirke hvedekvaliteten. Men at tyde ud fra USDA's afgrødekonditioner, står den amerikanske vinterhvede ganske fornuftigt. I sidste uge blev konditionerne kategoriseret som god/meget god, godt nok nedjusteret fra 66 procent til 61 procent, men i mandagens rapport blev de denne uge opjusteret til 64 procent, mod 37 procent samme tid sidste år. Det betyder, at selvom kvaliteten i visse områder er ramt, så står den amerikanske vinterhvede overordnet godt. Blandt en af de andre store eksportører, Rusland, spænder estimaterne bredt. Men en høst omkring 80 mio. tons er ikke urealistisk. Trods lokalt tørke omkring Sortehavet, er det stadig på den gode side af en 10 procent stigning i forhold til sidste års produktion på 71,7 mio. tons. De amerikanske hvedefutures testede i starten af ugen det øvre niveau tilbage fra efteråret, hvor vi handlede i et snævert interval på 5- 5,25 $/bushels. Der var dog ikke tilstrækkeligt købere til at presse priserne højere, og efterfølgende er priserne faldet tilbage til under 5 $/bushel. De amerikanske hvedefutures indkassere i går et fald på lidt over 3 procent ved luk, og møllehveden på Matif blev ligeledes sendt lavere, med næsten 2 procent prisfald. Det fysiske marked i Danmark har ikke formået at følge Matif højere, og de højere præmier på Matif har favoriseret salg af møllehveden. Med de europæiske og russiske produktionsudsigter, venter vi stadig faldende priser mod høst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden variabel, der taler mod prisstigninger på Matif, er en stærkere euro mod den amerikanske dollar, hvilket underminerer den europæiske konkurrenceevne. Handelskrigen med Kina og efterfølgende Mexico har fået dollaren til at svækkes. Handelskrigen risikerer at sætte sine spor i den amerikanske økonomi, og det betyder, at amerikanerne kan se frem til rentesænkninger fra den amerikanske Centralbank. Det vil mindske rentespændet til Euro-land og på sigt svække dollaren, hvis den europæiske økonomi formår at holde kadencen. Spørgsmålet er om den kan det i et amerikansk recessions-scenarie. Vores makroanalytikere forventer, at USA allerede næste år kan gå i en mild recession, og venter en svækket dollar i løbet af de kommende kvartaler.

De globale vækstbekymringer sætter sine spor i råolien, der på 14 dage er faldet 20 procent. Prismæssigt er den sendt tilbage til 60 $/tønde, prisniveauet hvor OPEC indførte de nuværende produktionsbegrænsninger tilbage i december 2018. OPEC vil derfor uden tvivl se dette som et vigtigt niveau, og har da udtalt, at de vil gøre, hvad der skal til, for at understøtte priserne. Vores analytikere er fortsat positive på olien, men i øjeblikket overskygger det negative makrobillede, de positive fundamentaler, der er tilfældet i oliemarkedet isoleret set. Vi er prisoptimistiske på olieprisen på nuværende niveau, men den tidligere trendkanal er brudt, og der skal etableres en ny.