Abonnementsartikel

Enhedslistens Pernille Skipper begår samme fejl, som TV2 har begået i en artikel om landbrugstet klimabelastning.

Mandag Morgens faktatjek viser, at Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, tog fejl, da hun i mandagens partilederdebat på DR1 angreb Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, da hun kaldte dansk landbrug for "et af verdens mest klimaeffektive landbrug".

Pernille Skipper henviste til, at man skal medregne klimaaftrykket fra importen af soja fra blandt andet Sydamerika.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samme budskab har TV2 fremsat i en artikel, som landbrug og fødevarer har påvist er fejlagtig.

Men kilden til den forkerte påstand er en fejlbehæftet rapport, som to danske forskere går i rette med i Mandag Morgen.

Peter Lund, der er professor ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universite siger til Mandag Morgen, at det er svært at sige, hvor dansk landbrug præcis ligger på listen, men Danmark ligger blandt landene i toppen.

Og det gælder, uanset om man medregner importen af soja til foder eller ej.

Importen af soja har betydning for det samlede klimaaftryk af landbrugsproduktionen både i Danmark og udlandet, men når det handler om, hvor klimaeffektivt landbruget i de enkelte lande er, ændrer sojaimporten ikke på Danmarks placering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De lande, produktionen ellers kunne foregå i, importerer nemlig også soja, og det sted, man skal flytte produktionen hen, vil også importere soja, typisk fra det samme sted som vi gør. Så det argument holder jo ingen vegne, siger Jørgen E. Olesen, professor og sektionsleder ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

Når det diskuteres, hvor klimaeffektivt dansk landbrug er i forhold til resten af EU, er det særligt to studier, der bliver henvist til, oplyser de to forskere til Mandag Morgen.

Det ene studie, der er fra 2011, placerer det danske landbrug blandt de mest klimaeffektive i EU, mens et studie fra 2012, rangerer Danmark lavt.

Men ifølge Jørgen E. Olesen er grunden til Danmarks lave placering i det ene studie, at der er fejl i de tal, studiet baserer sig på.

- Det drejer sig ikke så meget om importeret soja, men blandt andet om husdyrgødning. Derfor kan resultaterne fra studiet ikke bruges til at lave en rangering, siger Jørgen E. Olesen til Mandag Morgen.