Abonnementsartikel

TV2 har ifølge Landbrug & Fødevarer brugt et stærkt kritiseret studie og fejlagtige konklusioner i et såkaldt faktatjek af landbrugets klimaudledning.

Klimadirektør for Landbrug & Fødevarer, Niels Peter Nørring, angriber på organisationens hjemmeside og på Facebook TV, som i en artikel har påstået, at Dansk landbrug ikke er blandt de mest klimavenlige i verden, når man medregner foderimport.

- Det er baseret på fejlagtige og forkerte påstande, skriver Niels Peter Nørring og anker over, at tv-stationen endnu ikke har rettet de forkerte konklusioner på trods af, at L&F gennem flere henvendelser har gjort tv-stationen opmærksom på fejlene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To studier

Han skriver, at baggrunden for TV 2's konklusion er en rapport lavet af IFRO, en del af Københavns Universitet, hvor man kigger på to studier, der på hver sin måde analyserer landbrugets klimaaftryk og sammenligner med andre lande.

Det ene er det anerkendte studie Lesschen et al. (2011), hvor dansk landbrug er placeret som det mest klimaeffektive land i Europa målt per produceret enhed i forhold til mælkeproduktionen, nummer to i oksekødsproduktionen og nummer syv i grisekødsproduktionen.

Det andet studie er Weiss og Leip (2012), hvor billedet af dansk landbrug ser værre ud - angiveligt fordi man har medregnet importen af soja til foder.

Kritiseret studie

- Studiet fra Weiss og Leip er blevet stærkt kritiseret af forskere, fremhæver Niels Peter Nørring.

Han nævner, at Aarhus Universitet har kritiseret studiet for at indeholde "meget betydelige fejl", og at "resultaterne ikke er retvisende". På samme måde har Københavns Universitet beskrevet, at der er flere mangler i studiet. Blandt andet at kvælstofudskillelsen sættes alt for højt. Der er heller ikke taget højde for, at landene i Europa har forskellig håndtering af husdyrgødning, hvilket har stor betydning for klimaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Flere har derfor efterfølgende angivet Lesschen et al. fra 2011 som det mest retvisende studie at bruge - altså dét studie, der placerer Danmark i den absolutte top, fremhæver Niels Peter Nørring.

Sojaimport er med

Begge studier medregner ifølge Niels Peter Nørring importen af de direkte udledninger som følge af sojaimport.

Men TV2 skriver, at "hvis man medregner landbrugets import af soja til dyrefoder? så er danskproducerede fødevarers klimaaftryk væsentligt dårligere end EU-gennemsnittet".

- Det skriver de på baggrund af en påstand om, at Lesschen et al.-studiet ikke medregner effekten af importeret soja. Men det er forkert. Begge studier medregner de direkte udledninger af sojaimport, siger Niels Peter Nørring.

Han tilføjer, at det har Landbrug & Fødevarer fået bekræftet af forskere fra flere af landets store universiteter, der står bag analyser af netop disse to studier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har præsenteret vores saglige kritik for TV2, men de har endnu ikke rettet et komma i artiklen, siger han.

Det står i rapporten

Ifølge Niels Peter Nørring kunne TV 2 i øvrigt bare have læst hele den rapport, de henviser til, for IFRO skriver selv i rapporten, at studiet fra Weiss og Leip er blevet korrigeret efterfølgende.

- Men det kræver, at man læser helt frem til side 52 - og det er måske for meget at forvente så meget research til en moderne artikel, siger Niels Peter Nørring.

- TV2 insisterer dermed på at tage studiet som gidsel i sin fejlagtige konklusion med begrundelsen, at "man ikke kan medtage samtlige detaljer af videnskabelige studier". Det er ekstremt kritisabelt. Man må forvente, at man som medie har styr på fakta, når man vælger at lave en artikel med overskriften "faktatjek", siger Niels Peter Nørring.

Han fastholder, at danske landmænd er nogle af verdens mest klimaeffektive.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men dermed ikke sagt, at vi er nået i mål. Vi arbejder hver dag på at blive endnu bedre, og vores vision er klar: Vi vil være klimaneutrale senest i 2050, siger han.