Abonnementsartikel

Knap to ud af tre danskere ønsker, at politikerne fremmer klimavenlig mad. Blandt unge under 35 år er det næsten tre ud af fire.

En ny landsdækkende undersøgelse viser, at knap to ud af tre danskere ønsker, at politikerne fremmer klimavenlig mad. Det er Voxmeter, der har gennemført undersøgelsen, med 1003 repræsentanter, for Dansk Vegetarisk Forening.

Overordnet set mener 66 procent af befolkningen (73 procent af de unge), at der bør tages konkrete politiske initiativer for at fremme klimavenlig mad. Hele 78 procent mener, at momsen bør sænkes på frugt og grønt, så frugt og grønt bliver billigere. Og 40 procent mener, at det altid bør være muligt at kunne vælge et klimavenligt, plantebaseret måltid i de offentlige institutioner. Kun 22 procent er uenige i dette.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er meget glade for den klare opbakning fra danskerne til denne vigtige dagsorden. Nu mangler vi bare, at politikerne handler. For der er masser af politiske værktøjer, man kan benytte. Og der er milliarder at hente for statskassen i form af sparede sundhedsudgifter, hvis det bliver nemmere at spise grønt, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Vi skal handle nu

Rune-Christoffer Dragsdahl foreslår også, at man kan afsætte midler til efteruddannelse af køkkenpersonale med fokus på konkret og praktisk vejledning i plantebaseret kost.

- Man kan også omlægge erhvervsstøtte, forskningsmidler og landbrugsstøtte, siger Rune-Christoffer Dragsdahl og fortsætter:

- Det er vigtigt, at der sker noget nu. For hvis man venter nogle år, så skal der gennemføres mere drastiske forslag, hvis klimamålene skal nås, og det risikerer at polarisere befolkningen. Derfor håber vi, at politikerne lytter til den folkelige opbakning og tager en række initiativer nu.

Dansk Vegetarisk Forening har også gennemført en undersøgelse blandt alle kandidater til Folketinget om konkrete politiske tiltag, som fremmer klimavenlig mad, og det fremgår, at der er forskelle på, hvilke partiers kandidater, der har besvaret undersøgelsen, og hvor meget kandidaterne konkret vil gøre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mad er den menneskelige aktivitet, som påvirker jordkloden mest på grund af både arealforbrug, skovrydning, udryddelse af dyre- og plantearter, drivhusgasser, vandforbrug og vandforurening. Hvis man skal leve op til klimamålene og generelt ønsker en bæredygtig verden, så peger forskerne på, at der ikke er nogen vej udenom en markant kostforandring. Hvis man er i tvivl om, hvilke politikere, der for alvor er grønne, vil vi derfor anbefale, at man ser nærmere på vores valgundersøgelse, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.