Abonnementsartikel

Roskilde Dyrskue åbnede fredag med besøg af Kronprinsesse Mary, der var rundt og hilse på flere udstillere og deres dyr.

Jubilæumsåret for Roskilde Dyrskue blev fejret med manér ved den officielle åbning fredag middag.

Godt nok var der ingen rød løber rullet ud, men Kronprinsesse Mary lagde alligevel vejen forbi dyrskuepladsen lidt uden for Roskilde, hvor landbruget er blevet fejret i 50 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Intet slår virkeligheden

Martin Merrild, formand for Landbrug og Fødevarer, slog i sin åbningstale fast, hvorfor der stadig er brug for at mødes om landbruget på en lettere skyet sidste dag i maj i år 2019.

- Vi går alle sammen rundt med en computer i lommen, hvor vi reelt har adgang til al den viden, der findes i hele verden og at vi kan få de aller nyeste landbrugsteknikker og de bedste dyr fra hele verden præsenteret på vores telefon. Men alligevel er der stadigvæk ingenting, der slår det at man kan se tingene i virkeligheden. At man kan røre, føle og dufte, hvad det er, det drejer sig om, lød det fra Martin Merrild.

Han sluttede sin tale af med et ovenud positivt budskab.

- Lad os gå ud og nyde vejret, nyde dyrskuet med en stærk tro på fremtiden. Jeg tror på, at det hele det skal nok gå. Vi får en god høst, og priserne de stiger, og svinepesten holder vi ude, og vi får valgt de rigtige mennesker her i næste uge, sagde Merrild.

Hvor stærkt skal det gå?

Roskilde Kommunes borgmester, Joy Mogensen, havde et budskab, der lød mere på at trække i bremsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Måske er vi nødt til at spørge os selv: Hvor hurtigt skal det egentlig gå? Den tryghed, den velstand, den sandhed vi søger, er ikke kommet til os hurtigt. Den er kommet langsomt og i fællesskab, sagde Joy Mogensen (S) og fortsatte:

- Måske vi godt kunne holde fremdriften netop ved at trække tilbage i tiden og tage noget af visdommen med. Lad det gå lidt langsommere, men lad det holde ambitionsniveauet. Ligesom Roskilde Dyrskue gør, hvor vi netop lige sætter tempoet lidt ned for at møde hinanden, ung og gammel, høj og lav, by og land. Det har vi i alle årene været rigtig stolte af at lægge jord til i Roskilde Kommune, lød det fra borgmesteren.

Hvor er du dygtig!

Efter nationalsangen og talerne var overstået, gik Kronprinsesse Mary sammen med formanden for Roskilde Dyrskue, Povl Fritzner, ud i ringen og hilste på mange af dyrene. En hane på forreste række, to hunde og flere af tyrene fik et klap på hovederne. "Nårh, hvor er du dygtig!", lød det fra kronprinsessen, mens hun klappede en af tyrene, der stod helt stille mellem de mange mennesker og midt i den store opmærksomhed fra fotograferne.

Kronprinsesse Mary havde flere stop på pladsen, hvor hun fik lejlighed til at se, hvad Roskilde Dyrskue byder på.

Fokus på uddannelser

I den ene lade smagte hun på friskmalket men dog pasteuriseret mælk med en form for sirup i for at give smag som en milkshake, som elever fra ZBC Slagteriskolen i Roskilde stod for at vise frem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er en blanding af elever fra ZBC, som både er tjenere, receptionister og slagterelever, som viser det her frem. Det er en god mulighed for os at få udbredt kendskabet til de mange uddannelser på ZBC, sagde Maja Andersen, som er receptionistelev og stod for fremvisningen af mælkeprodukter for kronprinsessen.

Et andet sted fik Kronprinsesse Mary lejlighed til at hilse på en slagteklar Simmental-tyr fra det økologiske skolelandbrug, Svanemosegaard.

- Den står bare og venter på at blive slagtet, sagde driftleder Jesper Skovgaard Schiønning til kronprinsessen, der reagerede med et smil.

Hilste på Nickleback

Tyren er hornet og derfor ikke egnet til videresalg, fortalte driftlederen. Efter en tur i ringen venter der derfor hverken belønninger eller ekstra nus til tyren, der bærer et musikalsk navn.

- Alle vores tyre er opkaldt efter bands. Så den hedder Nickleback, fortalte Jesper Skovgaard Schiønning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fik en længere snak med Kronprinsesse Mary om tyren.

- Det var da mega fedt, at hun lige kom forbi os. Jeg synes, hun var meget nysgerrig og spurgte meget interesseret ind til tyren. Man bliver jo ret nervøs, men det er fedt, at vores erhverv får opmærksomhed, fortalte Jesper Skovgaard Schiønning efter det royale besøg.

På sidste stop lavede kronprinsessen burgerbøffer med grøntsager i, og hun konstaterede, at det var smart for at få børn til at spise mere grønt.

- Mine børn siger nogle gange nej tak til grøntsagerne, sagde hun, og fortalte i øvrigt at børnenes livretter ikke adskiller sig meget fra andre børns.

- Det er meget burger og spaghetti med kødsovs, sagde kronprinsessen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Roskilde Dyrskue har udover den traditionelle udstilling af mange dyr, i år også den største maskinudstilling siden 1992.