Under overskriften: Landmænd skal gå ind i den politiske debat, mødte landmænd, slagteriarbejdere, medlemmer af Fødevareforbundet NNF, organisationsfolk op for at fortælle politikerne om deres bekymringer for danske arbejdspladser indenfor fødevarebranchen og tilbagetrækningsmuligheder for nedslidte slagteriarbejdere og andre med hårdt fysisk arbejde.

12 partier havde sendt deres lokale repræsentant for at fortælle om deres politik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Per Fisker og Lars Tyrsted, begge slagteriarbejder på Danish Crowns slagteri i Horsens, var mødt op for at høre politikernes bud på fastholdelse af danske arbejdspladser.

Per Fisker har arbejdet som slagteriarbejder i 15 år og er bekymret for sin arbejdsplads, når DC-koncernen fortsætter med at sende tusindvis af grise over grænsen til Tyskland til slagtning.

- Der er en kæmpe usikkerhed blandt mine kollegaer. Vi er bekymret for vores fremtidige arbejdsplads. Vi mangler grise på slagteriet, det har vi faktisk gjort i seks-otte måneder, det bliver værre og værre, fortæller Per Fisker.

rich-media-2
Slagteriarbejderne Lars Tyrsted (t.v.) og Per Fisker (t.h.) var onsdag mødt op til politisk debatmøde for at høre politikerne fortælle om deres bud på beskæftigelse indenfor fødevarebranchen. Foto: Marianne Nørmark.

Flere af politikerne i panelet, havde konkrete forslag til DC til, hvad slagteriet skal satse på, for at holde slagtninger hjemme. Folketingskandidat fra Alternativet, Peter Steinbrenner, har på et tidspunkt besøgt DC i Horsens og undrer sig over, at slagteriet sender halvfabrikata til Tyskland. Hvorfor udvider DC ikke og selv tager den opgave på sig, spurgte han de fremmødte.

Paw Amdisen, spidskandidat for SF i Horsens vil hellere satse på kvalitet i stedet for kvantitet med specialisering og på den måde skabe arbejdspladser i fødevarebranchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere stillede spørgsmålet ved, hvor klimavenligt det er, at transportere smågrise og slagtegrise til Tyskland, for så at sende kødpålæg og andre fødevare tilbage til de danske supermarkeder.

- Det pudsige er jo, at slagterierne er ejet at producenterne selv. Ved ikke at have en notering, som matcher den tyske, øger det incitamentet til at eksportere smågrisene, 15 millioner i 2019, sammen med slagtesvin sydpå, hvor løn og arbejdsvilkår ikke er værd at skrive om, sagde slagteriarbejder Per Fisker.

rich-media-4
Valgkampen var onsdag eftermiddag kommet til Horsens i Landbrugets Hus. Foto: Marianne Nørmark.

Føler sig nedslidt

Lars Tyrsted har arbejdet som slagteriarbejder på DC i Horsens i 35 år. Han føler sig nedslidt. På spørgsmålet om, hvornår han har planer om at trække sig tilbage svarer han.

- Når bedemanden kommer.

Lars Tyrsted kan gå efterløn om to år, men mener ikke det er noget han kan leve af. Han kan gå på pension som 67-årig, men det tror han ikke er realistisk. Han var mødt op til debatmødet for at høre de opstillede landspolitikere fortælle om mulighederne for tidligere tilbagetrækning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom der i indbydelsen til debatten stod, at værdig tilbagetrækning var et tema til debat, kom kun ganske få politikerne ind på emnet. Ingen af tilhørerne spurgte ind til tilbagetrækning. Kun Troels Lund Poulsen bød ind på emnet:

- Der er lavet en rigtig god aftale om seniorpension, gad vide, hvem der har lavet den, spurgte Troels Lund Poulsen, Beskæftiftelsesminister, og fik salen til at grine.

Lars Tyrsted, slagteriarbejder, var dybt skuffet efter mødet.

- Vi skulle have haft en fra NNF med i panelet. Vi er skuffet over debatten, sagde han.

Fuld opbakning

I løbet af debatten konstaterede Troels Lund Poulsen (V), at der er bred opbakning mellem Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti til landbrugspakken, men at de øvrige partier i panelet ikke bakker op pakken, men vil forringe landbrugets rammevilkår, hvis de får regeringsmagten efter valget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kun Enhedslisten reagerede på den påstand, med at slå fast, at partiet vil støtte konventionel landbrug, der ønsker at lægge om til økologisk drift.