Abonnementsartikel

Sammen med en frontmonteret skårlægger har Pöttinger Novacat A10 ED Collector en arbejdsbredde på over ti meter, og med skårsamlerudstyret kan materialet lægges sammen til et centralt skår.

Pöttinger A10 med en arbejdsbredde på op til 10,02 meter kom på markedet i 2016, og året efter introducerede den østrigske producent en variant med Collector skårsamlerudstyr. Udstyret består af bånd på de to bagerste enheder, og på den brugte skårlægger, der er set hos Kaj Homilius A/S, suppleres båndene af to gummivalser, der giver mulighed for at lægge et meget smalt skår. Skårlæggeren, der er fra 2017, er monteret med fingrecrimper, og da skårlæggeren er en Isobus-maskine kontrolleres den fra traktorens terminal.

Pöttinger A10 afløste V10, og i forbindelse med modelskiftet gik Pöttinger over til at trække crimperen med remme frem for et gear som på model V10. Den nye model fik også et nyt hovedtræk, og påkørselssikringen blev ændret, så sidefløjene både svinger bagud og opad, når de rammer en forhindring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med en variabel arbejdsbredde på 8,8 - 10,02 meter er Pöttinger A10 den største skårlægger fra den østrigske virksomhed.

Mange modeller

Med en variabel arbejdsbredde på 8,8 - 10,02 meter er Pöttinger A10 den største skårlægger fra den østrigske virksomhed. Ud over modellen, der er set i det sønderjyske, leveres Pöttinger A10 også i en version uden crimper, der sidste år kom i en Cross Flow-version, hvor skårlæggeren er monteret med snegle til skårsamling. Konstruktionen er lettere end versionen med bånd og kan derfor håndteres af en mindre traktor. Systemet er tiltænkt økologer med kløvergræs, hvor der tages mange små slæt og til skårlægning af bælgplanter og helsæd, hvor der er risiko for spild hvis der anvendes en skårlægger med crimper. Pöttinger Novacat A10 leveres selvfølgelig også med crimper og uden skårsamlerudstyr. Derudover leveres A10 også i en RCB-version, hvor afgrøden crimpes imellem to profilerede gummivalser.

Variable skår

Arbejdsbredden på Pöttinger A10 varieres ved hjælp af et teleskopophæng. Som standard kan skårbredden indstilles i intervallet 2,2 - 3,1 meter. Den brugte skårlægger er monteret med såkaldte accelerationsvalser, der kaster materialet sammen til et endnu smallere skår, der kan opsamles direkte af eksempelvis en mindre presser eller pickupvogn. Skårsamlerudstyret indstilles fra førerkabinen, og ud over at samle materialet til et skår, kan det også aflægges i to skår eller bredspredes. Ved bredspredning af afgrøden kan materialet holdes fri af markskel, ved at anvende den yderste skårsamler i første omgang på marken. Skårsamleren kan også anvendes strategisk, så de udlagte skår tilpasses kapaciteten på en mindre rive.

Pöttinger A10 er stadig i produktion og kombineres ofte med en frontmonteret Pöttinger Novacat 351 Alpha Motion ED med en arbejdsbredde på 3,46 meter. Pöttinger A10 betjenes enten med en Pöttinger Select eller Power Control terminal. Pöttinger tilbyder også Isobus-terminalen Expert 100, og når skårlæggeren betjenes fra den eller fra traktorens terminal, justeres arbejdsbredden automatisk, så der ikke efterlades striber af græs, når der køres i kurver med skårlæggeren.