Abonnementsartikel

Både Forte og Cerex fra Multiva opdateres og fornyes til kommende sæson.

Finske Multiva fornyer og opdaterer såmaskinerne Forte og præsentere en ny mekanisk såmaskine: Cerex. Begge vises på Roskilde Dyrskue.

Den seks meter Forte FX 6000 såmaskinen kommer med vedligeholdsesfrie FX-såskær samt et kraftigere blæsesystem, så det bliver muligt at så større mængder gødning og frø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generelt er der tale om en stor såmaskine, da tankkapaciteten ligger på 8.000 liter i den todelt såtank. Udsåningen foregår med to hydrauliske blæsere, og frø og gødning blæses ud til såskærene i rustfrie rør. Udmadningen sker elektrisk og fra kabinen har chaufføren mulighed for halvsideluk og overvågning af samtlige såslanger.

Der kan lægges et maksimalt skærtryk på såskærerne på 250 kg, som alle sidder med 16,7 centimeters afstand. Der er tale om et specielt sammensåningsprincip, hvor gødningen placeres i sårillen af den foreste del af såskæret, mens kornet føres til sårillen I den bagerste del af såskæret.

- Det betyder, at gødningen placeres i en dybere dybde end kornet. Det skyldes, at når discene kører i jorden, så vil der discene sørge for at dække jord til over gødningen, inden kornet placeres, så i princippet placeres korn og gødning sammen, men ikke efter den normale sammensåningsprincip, som man ser det hos andre såmaskine-producenter, fortæller Jens Møller Christoffersen, salgschef hos Multiva.

Mekanisk såmaskine

Mens Forte både leveres i en mekanisk  samt i en luftassisteret version, så er den nye Multiva Cerex en såmaskine som udelukkende leveres i en mekanisk udgave i en boks-maskine version.

.- Der er tale om en helt ny såmaskine i Danmark, som for første gang blev vist i efteråret 2018. Men nu er turen kommet til Danmark, og det er en maskine, som jeg forventer mig meget af, fortæller Jens Møller Christoffersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cerex-såmaskinen leveres i tre og fire meter arbejdsbredde med en tankkapacitet er i den tre meter version på 3.500 liter, mens den i den fire meter version på 4.800 liter.

Da også denne såmaskine kan udså både korn og gødning, rummer tanken et skillerum, som der er mulighed for at flytte efter ønske.

rich-media-3
Den mekaniske såmaskine leveres i tre og fire meter versioner.

Selve udsåningen foregår mekanisk, ved at såhjulet kører på såmaskinens transporthjul. Ifølge Multiva betyder det, at man sikre en ensartet udsåning på både tørt og vådt klæg jord.

Maskinen her er en mere prisbevist maskine end vores øvrige, da denne henvender sig til såning på bearbejdet jord, og ikke direkte i stub eller i no-till såning, som mange af vores øvrige maskiner, fortæller Jens Møller Christoffersen.

Dette skyldes blandt andet, at Multiva på Cerex har valgt at udstyre maskinen med såskær, hvor det maksimale tryk blot er 80 kg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jo langt fra alle vores kunder, som har behov for at have en såmaskine, som både kan køre pløjet, harvet og i direkte stub, og jeg tror derfor at denne maskine er interessant for forholdsvis mange.