Abonnementsartikel

Natarbejde er mest udbredt indenfor landbrug, skovbrug og fiskeri, viser tal fra Danmarks Statistik.

Lidt flere end hver 10. dansker oplever at måtte arbejde om natten. Dog er der væsentlige forskelle fra branche til branche. For eksempel havde fem procent af medarbejderne inden for finansiering og forsikring haft natarbejde, mens tallet var 18 procent inden for landbrug, skov og fiskeri.

For mange mennesker i Danmark kan en arbejdsdag strække sig ud over døgnets lyse timer, og for mange strækker den sig også ind i weekenden. Hvilken branche man arbejder i betyder meget for omfanget af arbejde uden for normal arbejdstid, skriver Danmarks Statistik

Artiklen fortsætter efter annoncen

På landsplan arbejder lidt over halvdelen af de beskæftigede dog af og til på atypiske tidspunkter, mens en fjerdel gør det regelmæssigt. Ifølge Danmarks Statistiks Arbejdskraftsundersøgelse (AKU) melder 12 procent af danskere i beskæftigelse, at de har arbejdet om natten mindst én gang inden for de seneste fire uger op til deltagelsen i undersøgelsen.

- Beskæftigede i branchen landbrug, skovbrug og fiskeri er dem, der i størst udstrækning melder om, at de af og til arbejder om natten, her er der tale om knap hver femte, der svarer, at de af og til arbejder om natten, fortæller Martin Faris Sawaed Nielsen, der er med til at udarbejde AKU'en og fortsætter.

- Ser man i stedet på, hvor mange der regelmæssigt har natarbejde, er det også landbrug, skovbrug og fiskeri, der med 8 procent ligger højest, siger han.