Fermentering frembringer adskillige sundhedsfremmende stoffer, der kan sikre sundheden for smågrise. Paulina Tamez, forsker hos Fermentationexperts forklarer, at der arbejdes parallelt både med laboratorie- og dyreforsøg.

- I laboratoriet undersøger vi de specifikke forbindelser, der dannes under fermentering. Vi kigger på deres evne til at bekæmpe bakterier, parasitter og inflammationantimikrobielle, anti-parasitiske og antiinflammatoriske virkning. Da vores produkter er en blanding af præbiotiske fibre, præbiotiske organiske syrer, fordøjeligt protein og en række fermenterings-metabolitter, kan vi sammensætte produkter, der fokuserer på enten at nedbringe inflammation eller bekæmper særlige parasitter. ligger højere i en eller to af fordelene i forhold til de andre. Dette er grunden til, at hvert produkt fx EP100i pg EP199 har sit formål, udtaler forskeren. Aktivstoffernes evne til at overleve de hårde forhold ved pelletering og deres egnethed til fodring af flere dyrearter er også en del af forskningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tarmsundhed og tilskud skal erstatte zink

Sammen med flere universiteter testes produkternes virkning på dyr. De seneste undersøgelser af fravænnede grise har vist, at EP100i og EP199 er i stand til at ændre sammensætningen af tarmbakterierne mikrobiomet i tarmen permanent.

- Efter fem ugers tilskud fandt vi en signifikant forøgelse af gavnlige tarmbakterier og en veludviklet tarmkanal. Dyrene havde desuden signifikant færre inflammations-markører i blodet. Vi er overbeviste om, at vores fermenterede løsninger baner vejen for et renere og grønnere landbrug, uden brug af blandt andet medicinsk zink. Forbedring af dyrs sundhed, trivsel og ydeevne afhænger af avancerede videnskabelige opdagelser som vores, slutter Paulina Tamez.

På Zero Zinc Summit iI København den 17.-18. juni vil Fermentationexperts fokusere på at vise forsøgsresultaterne for forskningen på EP100i.

Læs mere om udfasning af zink og fermentering i næste nummer af Hyo, som udkommer først i juni.