Abonnementsartikel

Drøje hug til Fødevarestyrelsen for driften af kødkontrollen på slagterierne ? kontrollen lige så dyr, som det koster at slagte en gris

- Den måde at drive virksomhed på er bare ikke god nok. Hvilken anden virksomhed ville kunne forsvare en sådan drift over for banken?

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kritikken var hård, da Asger Krogsgaard, ny formand for Danske Slagterier, i går på et pressemøde omtalte Fødevarestyrelsens drift af kødkontrollen på de danske svineslagterier.

Tallene viste en massiv stigning i slagteriernes omkostninger til kødkontrollen i 2008 ? 24,5 procent mere end budgetteret.

Det er Fødevarestyrelsen, der som uafhængigt organ driver kødkontrollen, men regningen sendes videre til slagterierne. På to år er regningen steget fra 324 millioner kroner til 432 millioner kroner.

- Det er en uundværlig kontrol for at fastholde vor høje fødevaresikkerhed, men styringen er fuldstændig skredet, for kontrollen har ikke større værdi i dag end i 2006, sagde Asger Krogsgaard.

Lige så dyr som slagtningen

Som illustration af at driften har været ude af kontrol, fremlagde Asger Krogsgaard opkrævningen for kødkontrollen på Danish Crowns slagteri i Ringsted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slagteriet betalte først på året 12,82 kroner pr. slagtet svin, som var den budgetterede udgift til de dyrlæger og tilsynsteknikere, der på slagteriet er garant for, at fødevarelovgivningen overholdes.

I marts blev beløbet første gang reguleret. Det gentog sig fire gange hen over året, så prisen endte på 17,04 kroner pr. slagtet svin ? en stigning på 33 procent i forhold til budgettet.

Dermed er prisen for den veterinære kontrol blevet lige så dyr som selve slagtningen.

Betaler kun en tredjedel

Til sammenligning kunne Danske Slagterier oplyse, at der på de tyske slagterier bliver betalt cirka en tredjedel af prisen i Danmark.

I England, hvor Danish Crown også driver slagterier, betales seks kroner pr. slagtet svin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Sydeuropa er der flere lande, hvor staten betaler veterinæromkostningerne.

Budget på 13 kroner pr. svin

Danske Slagterier er tilfreds med, at Fødevareministeren har erkendt den urimelige omkostningsstigning og har iværksat en omorganisering og en justering af kontrollens udførelse. Omkostningen for 2009 er budgetteret med cirka 13 kroner pr. slagtet svin.

- Men vi har nok en sund skepsis for, om beløbet holder, sagde Asger Krogsgaard.