Abonnementsartikel

Kibæk Maskinstation har fået leveret to nye John Deere-finsnittere til sæson 2019. Det er samtidigt John Deere-maskine nummer 79 og 80 på maskinstationen.

Kibæk Maskinstation i det midtjyske er ret glad for John Deere-finsnittere. Så glad, at de siden 1985 i alt har fået leveret 80 maskiner med John Deere logoet på. Maskine nummer 79 og 80 blev to identiske John Deere 8500i finsnittere, som skal supplere en halvanden år gammel John Deere 8500i finsnitter.

- Den gamle John Deere 8500i-finsnitter har gjort det ret godt, så godt, at valget denne gang også faldt på John Deere, fortæller Brian Bang. Sammen med broren Tonny Bang driver han Kibæk Maskinstation, som blandt andet tæller 25 medarbejdere samt 20 traktorer, fem finsnittere, fem mejetærskere, 11 gyllevogne og meget mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
På billedet ses Kibæk Maskinstations to nye John Deere 8500-finsnittere sammen med den halvandet år gamle 8500. Desuden kører Herborg Maskinforretning også med en John Deere 8500 finsnitter i sæson 2019.

Onsdag den 9. maj kunne Kibæk Maskinstation afhente de to nye finsnittere hos Herborg Maskinforretning. Desuden havde man den halvandet år gamle finsnitter til service, og da Herborgs demo-finsnitter også var på pladsen, blev der mulighed for at line fire John Deere 8500i finsnittere op på rad og række.

Næste generation

Indtil i år har ejerstaben bestået af Tonny og Brian, men fra sæson 2019 har man udvidet med tre nye ejere, som alle har en relation til maskinstationen i Kibæk. Klemen Pedersen på 32 er tidligere ansat og i dag vognmand. Han tager fire lastbiler med ind i maskinstationen. Emil Bang på 24 er søn af Tonny og ansat på maskinstationen i flere år, og det samme gælder for Jens Pedersen på 51, som også har været på Kibæk Maskinstation i flere år.

- Det er dejligt, at de tre nye kræfter vil føre maskinstationen videre, fortæller Brian og Tonny Bang, som overtog maskinstationen fra deres far, som grundlagde maskinstationen fra over 60 år siden.

- Det er en spændende branche, med en konstant udvikling, hvor det gælder om at holde sig opdateret fortæller Emil Bang, som nu kan kalde sig maskinstationsejer i en alder af blot 24 år. Med Klemen Pedersens entre i virksomheden med fire lastbiler, får maskinstationen desuden et ben mere at stå på.

rich-media-3
Ejerkredsen på Kibæk Maskinstation (fra venstre): Klemen Pedersen, Brian Bang, Emil Bang, Tonny Bang samt Jens Pedersen.

- De fire lastbiler skal primært kører flis til varmeværkr og dybstørrelse til et biogasanlæg, og sæsonen taget i betragtning, så kan vi udnytte vores folk ret godt med denne beskæftigelse, fortæller Klement Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Genvalg til John Deere

De 80 John Deere maskiner på Kibæk Maskinstation igennem tiden fra 1985 til i dag tæller blandt andet 60 John Deere-traktorer, 10 rundballpressere, fem mejetærskere og fem finsnittere.

rich-media-5
Ved at spænde frakørselsvognen efter finsnitter permanent spares der en traktor og en mand på et snitterhold. Desuden passer systemet ret godt til faste kørespor.

- Vi har altid været rigtig godt tilfredse med serviceniveauet fra Herborg Maskinforretning, lyder det fra ejerne af Kibæk Maskinstation, som også roser den nye John Deere-finsnitter.

- Der er virkelig sket noget med den nye finsnitter-generation. Vi har også kørt med John Deere-finsnittere tidligere, men kørerkomfort og frihøjde under maskinen er virkelig blevet en helt anden verden i den nye 8000-serie, fortæller de.

De kan desuden tydeligt mærke, at afgrødeflowet på de nye John Deere-finsnittere er lavet betydeligt om.

Jens Pedersen, som både er medejer af maskinstationen og fast chauffør på den nuværende John Deere 8500i finsnitter fremhæver også vedligehold og service som store plusser på maskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
4 x John Deere 8500i finsnittere på rad og række.

- Der er faktisk ikke dagligt vedligehold på maskinen, og jeg er ret imponeret over blæseren på finsnitteren, som altid kan kaste græsset - og faktisk har vi endnu ikke justeret blæsehuset endnu på den halvanden år gammel maskine.

Faste kørespor

Da Kibæk Maskinstation i 1992 fik den første selvkørende finsnitter spændte man allerede den gang frakørselsvognen bag ved finsnitteren.

- Dengang var det mere for at spare en mand og traktor ved snitter-opgaven, men i dag er faste kørespor jo blevet ret populært, og der passer dette setup ret godt ind, fortæller Brian Bang.

Derfor kører Kibæk Maskinstation i dag med samtlige fem finsnittere i systemer med frakørselsvognen efterspændt finsnitteren.

rich-media-8
Kibæk Maskinstation har desuden fået NIR-sensor på de nye finsnittere. Det er i øvrigt samme NIR-sensor som kan buges til måling af næringsstoffer i gylle.

Til sæson 2019 har Kibæk Maskinstation også fået leveret to nye Kongskilde 12,3 meter skårlæggere med bånd, som dermed også passer ind i systemet med faste kørespor i kløvergræs marken for hvert 12. meter.

rich-media-10
Tre af finsnitterne tilhører Kibæk Maskinstation, mens den sidste er Herborg Maskinforretnings demo-snitter i sæson 2019.