Abonnementsartikel

Naturstyrelsen har opgjort antallet af døde vildsvin i 2019 for Maskinbladet. Opgørelsen viser 37 nedlagte vildsvin i de første fire en halv måned i år.

Bukkejagten er gået ind til stor fornøjelse for landets jægere, men ikke for landets vildt og vildsvin. Jægerne er derude og melder ind, hvis de ser vildsvin på jagten.

Vildtkonsulent og skovfoged ved Naturstyrelsen i Sønderjylland, Klaus Sloth, fortæller, at der i løbet af torsdag formiddag er indløbet melding om et fuldvoksent vildsvin set ved Krusmølle, syd for Aabenraa Fjord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ellers ser vi i øjeblikket ikke ret mange vildsvin. De gemmer sig i de høje rapsmarker og i skovene. De indrapporteringer vi får i disse måneder på vildsvin, er alle nogen vi kender til i forvejen, men som det ikke er lykkes at indfange, fortæller Klaus Sloth, vildtkonsulent ved Naturstyrelsen.

I øjeblikket får vildtsvinene smågrise og søger væk fra flokken for at lave rede og fare. Efter cirka 14 dage alene med frislingerne, søger vildsvinesoen tilbage til flokken og samles i familiegrupper.

Fælde i Henne

I sidste uge opdagede Minister for Fiskeri-, Ligestilling og Nordisk Samarbejde Eva Kjer Hansen og hendes mand en vildsvinefamilie i deres sommerhushave i Henne. Eva Kjer Hansen anmeldte samme dag vildsvinefamilien til Naturstyrelsen, der satte en fælde op i området.

Styrelsen har opsat en række foderpladser og fælder op rundt i landet, men af hensyn til risikoen for forstyrrelse, vil de ikke oplyse de konkrete placeringer.

I 2018 blev ni vildsvin indfanget i fælder og derefter nedlagt, antallet svarer til 20 procent af de samlede antal i 2018. Derudover blev 47 vildsvin nedlagt og nedkørt i trafikken i 2018.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2019 er der til dato nedlagt og nedkørt 37 vildsvin. Samlet giver det 84 døde vildsvin ialt i 2018 og 2019.

Vildtkonsulenten tør ikke give et bud på, hvor mange vildsvin der stadig er i landet.

- Jeg har tidligere været ude med et antal, men det holder alligevel aldrig, for der kan pludselig komme en stor flok ind fra Tyskland, så det er umuligt at sige noget om antal, siger Klaus Sloth.

Naturstyrelsen vurderer, at den største koncentration af vildsvin er i Aabenraa Kommune, hvor Klaus Sloth har distrikt.

Vildsvinehegnet på 70 kilometer ved den dansk/tyske grænse skal stå færdig i løbet af efteråret 2019.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hegnet bliver opsat for at holde vildsvinene ude og forhindre spredning af afrikansk svinepest.

- Jeg har netop besøgt grænseområdet ved Kruså for at se efter vildsvin. Men der var hverken svin eller hegn, siger Klaus Sloth.