Tyveri af planteværn var tidligere et problem for grovvarevirksomhederne, men i de sidste år har tyverierne ramt almindelige landbrug, skriver Topdanmark i en pressemeddelelse.

Fra at være et sjældent fænomen, er tyverier af kemikalier fra danske landbrug på vej til at blive et problem. I år har Topdanmark modtaget en anmeldelse om tyverier af et stort parti sprøjtemidler med en værdi på over en halv million kr. Sidste år blev der anmeldt fem tyverier af kemikalier. I alle tilfælde var der tale om store partier. Året før kom ingen anmeldelser fra landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi håber, at det er tilfældigt, at vi de sidste to år har fået flere anmeldelser om tyveri af store mængder planteværn, men det kan også vise sig kun at være begyndelsen. Vi ved, at landmænd i Sverige de senere år har været plaget af kemikalietyverier, og at forsikringsselskaberne i Sverige nu stiller krav om alarm ved kemikalierum. De skærpede sikringskrav i Sverige kan have medført, at tyvene fx er søgt mod Danmark, siger agronom Svend-Anker Worm fra Topdanmark.

Gør tyven skuffet

Vil man forebygge tyveri af de dyre kemikalier og sprøjtemidler, har Svend-Anker Worm disse gode råd:

- Det bedste vil være at man helt undgår at have store mængder sprøjtemiddel stående på gården. Del leverancen op og lad være med at tage hele sæsonens forbrug hjem på en gang, siger han i pressemeddelelsen.

- Brug en vandfast tusch til at skrive dit eller gårdens navn på hver eneste dunk. Det gør det sværere for en tyv at videresælge dunken. Hvis man parkerer en traktor, læssemaskine eller lignende foran døren til kemikalierummet, gør man det sværere for tyven, at komme væk med sprøjtemidlerne.

Til sidst opfordrer han til at man låser kemikalierummet med godkendte låse og eventuelt installerer tyverialarm i kemikalie. Sørg også for at eventuelle vinduer sikres mod indbrud og blænd vinduerne, så tyvene ikke udefra kan se hvad der er i rummet.