Abonnementsartikel

En studietur til Afrika for 25 år siden gav Bodil Pallesen en holdning til, hvordan nødhjælpsarbejde burde organiseres. Det førte til stiftelsen af Adda, som i alle årene har sendt landbrugs-knowhow direkte til Asien.

For Bodil Pallsen handler det om hjælp til selvhjælp og om at videregive viden, så de fattigste områder i verden selv kan kapacitetsopbygge. Bodil Pallesen fra Feldballe på Djursland har altid været interesseret i ulandsarbejde. På studieturen til Afrika fik hun øjnene op for, hvordan nødhjælpsarbejde ikke skulle udføres, og hun rejste hjem med en ide. Den ide førte til stiftelsen af Adda, Agricultural Development Denmark Asia, som 1. juni i år kan fejre 25-års jubilæum på Kalø Økologisk Landbrugsskole ved Rønde, hvor der afholdes jubilæumskonference.

- Jeg bliver drevet af at se, at der bliver skabt resultater, og hvor stor forskel vores arbejde gør dernede, lyder det fra Bodil Pallesen, som i 1994 blev medstifter af Adda sammen med Niels og Evelyne Dumas-Johansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bodil Pallesen, Niels og Evelyne Dumas-Johansen kunne sagtens have tilbudt deres engagement i en allerede eksisterende ngo, men de havde deres egne ideer til, hvordan tingene skulle gribes an og ønskede ikke at blive fanget i allerede opstillede regler og tunge retningslinjer. De ville starte på en frisk. Bodil Pallesen var ansat som planteavlskonsulent i en mindre landboforening, som senere fusionerede til det, vi i dag kender som Djursland Landboforening, og også Niels og Evelyne havde kontakter i Cambodia.

rich-media-2
Bodil Pallesen blev i 1994 medstifter af Adda sammen med Niels og Evelyne Dumas-Johansen. Foto: Djursland Landboforening.

Ødelagt af krig

Cambodia var i starten af 1990'erne ødelagt af krig og med en håndfuld personlige relationer i ryggen, var det nærliggende for makkerparret at indlede et samarbejde med arkitekt Outey Mea, der førte til ADDA's første projekt, som omhandlede blandt andet kapacitetsopbygning af en landbrugsskole i Phnom Penh i Cambodia med støtte fra Danida.

- Jeg drømte måske i virkeligheden om selv at tage til Cambodia for at arbejde, men vi fik tilsagn om vores første projekt samme dag, jeg lå på fødegangen med mit yngste barn. Så det blev ikke mig, der rejste derud, lyder det fra 61-årige Bodil Pallesen, som dog rejser til Cambodia en gang om året.

Bodil Pallesen har mange forskellige funktioner i Adda, men er blandt andet i bestyrelsen og projektleder i Cambodia siden projektopstart i 1996. Poster hun varetager ved siden af jobbet som Seniorspecialist hos Teknologisk Institut i Aarhus. Medstifter og Addas første formand Niels Dumas-Johansen driver Dumas-Johansen Specialrejser fra Auning på Djursland, der arrangerer landbrugsfaglige rejser. Nu pensionerede planteavlskonsulent fra Djursland Landboforening, Jørgen Flensborg, har tidligere været rejseleder på flere ture, hvor landmænd fra lokalområdet har været nede at se Addas projekter i både Cambodia og Vietnam.

rich-media-3
Adda kan fejre 25 års jubilæum med landbrugsudvikling i Asien. Foto: Djursland Landboforening.

Hjælp til selvhjælp

Udviklingen i Adda har været stor gennem de sidste 25 år, men organisationen har fastholdt markskoleprincippet, hvor en gruppe af bønder følger hele produktionen af en afgrøde eller en husdyrproduktion. Den viden, gruppen får, er ved hjælp af "hands on" og fortsætter oftest i selvhjælpsgrupper. Bønderne bliver trænet i lederskab - hvordan de får indflydelse i lokalsamfundet og ikke mindst i kommunen, og hvordan de sparer penge op, så deres virksomheder kan udvikle sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har alle dage haft vores fokus på kvinderne. Mændene tager til byen for at tjene penge, og kvinderne sørger for, at børnene kommer i skole, og så driver de jorden. Kvinderne er enormt ansvarsbevidste, og det er helt vildt at se, hvor meget de har rykket sig. De er gået fra fattige bønder til at få et landbrug med overskud og udvikling og indflydelse i deres lokalsamfund, forklarer Bodil Pallesen.

Addas 25-års jubilæum bliver fejret lørdag1. juni 2019 på Kalø Økologisk Landbrugsskole. På konferencen kan man høre om 25 års landvindinger for landbefolkningen i syd, med særlig fokus på Addas samarbejdslande:Vietnam, Cambodia og Tanzania.

Vietnams ambassadør i Danmark Mr. Pham Thanh Dung er særligt inviteret til at give indlæg på konferencen, samt Mr. Thao Xuan Sung, President of Vietnam Farmers Union (VNFU), Mr. Ha Phuc Mich, formand for Vietnam Organic Agricultural Association (VOAA) samt Lok Sokthea, direktør READA, Cambodia.

Tilmelding til jubilæumskonferencen kan ske på www.adda.dk eller mail til adda@adda.dk senest den 25. maj.