Abonnementsartikel

Efter småjusteringer på den første Ventor i Norden, forventer nordjysk maskinstation mere end en fordobling af kapaciteten.

Det er altid spændende, når der kommer nyt maskineri til bedriften, og når der er tale om en så ny maskine, at det er den første i hele Norden, så er spændingen ekstra stor.

- Spændingen er både forbundet med glæden over nyt maskineri samt nervøsiteten over nyt maskineri - for kører det hele mon nu, som det skal, fortæller Ib Riisager, maskinstationsejer og ejer af Højgaard nær Astrup i det nordjyske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Ventor er Grimmes absolutte flagskib med fire rækket optagerbord, 530 hestekræfter og 15 ton tankkapacitet.

Han investerede til sæson 2018 i den første Grimme Ventor i Danmark - og faktisk hele Norden. Maskinen er med fire rækker ad gangen, 530 hestekræfter og 15 ton tank det nye absolutte flagskib fra Grimme, som faktisk blot producerede seks enheder til sæson 2018.

- Opbakningen fra Grimme var yderst tilfredsstillende, da de faktisk sendte en mand til Danmark, som mere eller mindre boede her i to måneder, fortæller Ib Riisager, der også ofte havde besøg af to montører fra Grimme Skandinavien med hovedsæde i Rødkærsbro.

- Der vil jo altid være lidt opstartsproblemer, men det er forløbet rigtigt godt i de 350 hektar kartofler, som røg igennem maskinen i sæson 2018, fortæller Ib Riisager

Grimme har fulgt optageren nøje, og med løbende opdateringer til udviklingsafdelingen i Tyskland, er man til sæson 2019 godt rustet til at sende Ventoren ud på de nordjyske marker.

- Det er altid spændende med en nul-serie maskine, hvor der stadig er plads til forbedringer, og det har været rigtigt spændende, at Grimme var villig til at sende en Ventor til Danmark, hvor vi i flere år har haft forespørgsel på en fire rækket maskine med topkæde og stor tankkapacitet, fortæller Per Rasmussen, salgschef hos Grimme Skandinavien

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt producerede Grimme blot fem Ventor-maskiner til sæson 2018.

- Med den efterspørgsel vi har, så tror jeg, at vi kan sælge én Ventor i Danmark om året, fortæller Per Rasmussen.

Små justeringer

Sæson 2018 var på mange måder en lettere sæson end normalt, og Ventor'en kommer da også først til alvor i gang i efteråret 2019, da man netop nu er ved at udfører en række småjusteringer på maskinen.

- I løbet af efteråret rapporterede Grimme løbende ind, hvad der kunne forbedres og justeres, og nu er man i gang med at optimere maskinen.

Ventor'en er opbygget ligesom to bugserede SE-maskiner, som i princippet er sammensat på den nye optager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Ventor?en blev valgt hos Ib Riisager blandt andet på grund af topkæden, da 40 procent af de kartofler som tages op, tages op med grønne toppe.

Renseprincippet i SE-maskinerne er her blevet flyttet med over på den selvkørende maskine, og opbygningen af Ventor er faktisk fuldstændig som to separate maskiner, hvor kartoflerne tages op i på to parallelle kæder, og kører henholdsvis højre og venstre rundt om maskinen, inden de samles efter rense-aggregeret i tanken.

- Der er dog nogle fysiske rammer, som gør, at det hele ikke er en SE gange to. Eksempelvis er topkæden 15 centimeter smallere på grund af totalbredden, fortæller Ib Riisager.

- Jeg er overbevist om, at når jeg begynder i kartoflerne til efteråret, så er kapaciteten mere end fordoblet sammenlignet med den bugserede to rækket Grimme SE-optager, jeg kørte med inden Ventor'ens ankomst, påpeger Ib Riisager.

rich-media-6
Ib Riisager fremhæver det høje komfortniveau i Ventor optageren, hvor man sidder og kigger frem på rækkerne, fremfor tilbage over højre skulder.

Hvordan det ser ud rent økonomisk kan være svært at give en skøn på rent slidtage-mæssigt, men Ib Riisager bemærker, at optagningen er foregået med 1.500 til 1.600 omdrejninger i minuttet, og dermed blot med 10-15 procent større brændstofforbrug pr. hektar sammenlignet med den ene bugseret optager.

- Så set i lyset af, at kapaciteten kommer op på en fordobling, så er det ganske fornuftigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også grønne toppe

Indtil sæson 2018 kørte Ib Riisager med to bugseret Grimme SE-optagere, og da arealerne med kartofler bliver større, og den nordjyske maskinstationsejer allerede kan se frem til yderligere 50 hektar kartofler, som skal op af jorden i 2019, var skiftet til Ventor'en meget passende.

- Mens de bugserede optagere jeg har haft ikke er blevet alt for gamle, så forventer jeg, at Ventor'en mindst skal kører seks til otte år.

rich-media-8
Kapaciteten på Ventor-optageren forventes i sæson 2019 at komme op på over en fordobling af en bugseret to rækket SE-optager fra Grimme.

At Ib Riisager valgte Ventor-maskinen frem for den fire rækket Varitron, som grimme også har i deres produktprogram er udelukkende på grund af topkæden.

- 40 procent af de kartofler, som jeg tager op, er med grønne toppe. Derfor mente jeg ikke, vi kan nøjes med en top-knuser og ingen topkæde. Det er bestemt heller ikke en udfordring for Ventor'en, fortæller Ib Riisager.

Desuden giver Ventor'en mulighed for, at man kan stå på optageren og sortere, og da Ib Riisager opererer i områder med meget stenet jord, er det sommetider en fornuftig investering at lade mandskab stå for sortering under optagning.

rich-media-10
Ventor?en er bygget op som en sammensmeltning af to Grimme SE-optager. I marken er maskinen over fem meter bred, mens den på vejen er tre meter, da pigbåndene i hver side klappes ned langs maskinens sider.