Der skal konstruktive boller på suppen, hvis vi skal løse klimaudfordringer og miljøspørgsmål. Især den måde, vi taler om emnerne på. Sådan lød det fra tre agrarøkonomer, da de mødte to folketingskandidater og en biolog til debat i Aarhus. De peger alle tre på landbruget som en stor spiller i den opgave. En stor medspiller vel at mærke.

- Vi landmænd lever i og af naturen, og vi har ingen interesse i at ødelægge den, siger Jesper Minke Nielsen, der som ung landmand er ked af, at linjerne i den offentlige debat om for eksempel miljø og bæredygtighed ofte trækkes hårdt op og peger fingre i stedet for at pege fremad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er masser af gode initiativer i gang for at gøre det bedre ude på landbrugene, og jeg synes, det er det, vi skal bruge krudt på i stedet for at skændes om, hvis skyld det er, at det bliver varmere i verden, siger Jesper Minke Nielsen.

Offentlige debat

Jesper Minke Nielsen vil gerne gå forrest, og han bakkes op af klassekammeraterne Jakob Horsfeldt Jensen og Jonas Holm Galsgaard.

- Vi har som landmænd simpelthen været for dårlige til at fortælle, hvad vi går og laver, og det bærer den offentlige debat virkelig præg af. Vi skal på banen nu, hvis vi vil have en mere nuanceret snak om vores fælles udfordringer, siger Jakob Horsfeldt Jensen og peger på, at mange landmænd, inklusiv ham selv, tager nye skridt for at passe på naturen i landbrugsproduktionen. Han er for eksempel ved at anlægge minivådområder på sine arealer.

- Hvis vi virkelig vil noget andet end bare at diskutere og prøve at placere skyld, så skal vi kigge på det konstruktive - også når vi snakker sammen om tingene. Som jeg ser det, er det den måde vi kan løse de reelle udfordringer på, siger Jonas Holm Galsgaard.

De tre agrarøkonomer fra Jordbrugets Uddannelsescenter bliver færdiguddannede til sommer.