Abonnementsartikel

BL's direktør, Hans Aarestrup, synes godt om melding fra Etisk Råd - og kritiserer EU for ikke at være tilstrækkeligt fremme i skoene, når det gælder genmodificerede afgrøder

Hans Aarestrup - direktør for Bæredygtigt Landbrug - er enig med Etisk Råd i, at ny teknologi indenfor genetikken nu gør det så fordelagtigt at dyrke GMO-afgrøder, at det vil være uetisk at lade være, skriver BL i en pressemeddelelse.

Rådet taler for en øget brug af genmodificerede afgrøder med henvisning til blandt andet krimakrise og en voksende global befolkning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er helt enig i, at det er etisk problematisk at afvise GMO-sorter, hvis de kan bidrage til at afbøde eller løse væsentlige problemer, og der ikke er gode argumenter for at afvise dem, siger BL-direktøren.

Hans Aarestrup forklarer, at da Bæredygtigt Landbrug dette forår lancerede sin Strategi for dansk planteavl, beskæftigede foreningen sig ikke med GMO, da det jo i praksis er bandlyst i EU, og landmændene som udgangspunkt er underlagt de spilleregler, der findes.

- Men GMO kan, hvis det bliver tilladt, blive en gamechanger, og vi er helt på linje med Etisk Råd i deres vurdering af det mulige potentiale. Derfor er vi da også glade for, at rådet har åbnet debatten. Hvis ikke GMO bliver tilladt i EU, så kan vi på et tidspunkt blive tvunget til at forlade os udelukkende på amerikansk og kinesisk forskning, når det går op for os, at GMO er et værktøj, vi ikke kan undvære i vores bestræbelser på at løse alle de udfordringer, vi står overfor, forklarer Hans Aarestrup.