Abonnementsartikel

Pöttinger har for første gang åbnet virksomhedens tjekkiske fabrik for pressen. Fabrikken rummer 40.000 kvadratmeter under tag.

VODNARY, TJEKKIET En investering på i alt cirka 42 millioner euro. Så mange penge har Pöttinger brugt på fabrikken i det sydlige Tjekkiet nærmere bestemt Vodnany. Men for de penge får den østrigske producent også sendt 4000 enheder ud af fabrikken om året.

Projektet gik i gang i 2001, hvor man købte 11 hektar jord. Fabrikken åbnede første gang i 2007 og er siden udbygget i alt i seks faser. Den sidste fase blev sat igang i 2015 og 2016, og fabrikken er nu fuldt udbygget. Stedet rummer også et testcenter, som dog ikke blev vist frem for den europæiske landbrugspresse på denne tur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Idéen med en tjekkisk Pöttinger-fabrik blev fostret i 1995. Fabrikken ligger kun et par hundrede kilometer fra moderfabrikken hjemme i Grieskirchen i Østrig

Den tjekkiske fabrik koncentrerer sig om produktionen af maskiner til jordbearbejdning. Her fremstilles Terradisc diskharver, Servo plove, Lion rotorharver, Synkro stubharver og Fox kombiharver.

Lige nu produceres harver på op til otte og ti meter, men det er meningen, at fabrikken skal kunne lave bredere harver. På rundvisningen blev der meldt om harver på op til 15-16 meter i bredden.

I Vodnary produceres alle delene til maskinerne, og delene males også på fabrikken, inden maskinerne samles på stedet. På den måde får man den mest ensartede produktion også i malingen.

Fabrikken producerer som nævnt 4.000 maskiner om året udelukkende inden for jordbearbejdning. Der er to skiftehold, som kører fra morgen til aften i otte timers vagter. Sidste år kom der over 500.000 produktionstimer ud af fabrikken, som giver job til cirka 600 medarbejdere. Det skal nævnes, at da Pöttinger startede i Tjekkiet, lejede man sig ind på fabrikker i området, og da kom der godt 20.000 produktionstimer ud af det. Så det er noget af en udvikling, der har været i gang hos Pöttinger i Tjekkiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tjekkiet blev valgt grunden placeringen i byen Vodnany tæt på tysk- og østrigske grænse og Pöttingers østrigske fabrik. Pöttinger har også brugt landet til test af maskiner, hvorfor det var oplagt at producere her, ligesom det var svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft i Østrig. Det er lykkes til fulde for Pöttinger i nabolandet mod øst.

Pöttinger i god form

Det er første gang, at Pöttinger viser den tjekkiske fabrik frem for pressen, og i forbindelse med fremvisningen af fabrikken kom Pöttinger også ind på virksomhedens forfatning, som ser helt godt ud.

Østrigerne forventer en omsætning tæt på 400 millioner euro. I alt beskæftiger producenten 1775 medarbejder fra 29 forskellige lande.Virksomheden er stadig ejet af Pöttinger-familien, men for første gang i virksomhedens historie er der ingen familiemedlemmer med i bestyrelsen. Dog følger familien dog virksomheden tæt og er med omkring beslutningerne.

Pöttinger, der som bekendt er fra 1871, melder om god succes i Skandinavien, uden at der kom konkrete tal på banen i forbindelse med præsentationen.