Abonnementsartikel

Jyske Markets: Handelsforhandlingerne mellem USA og Kina fortsætter i Beijing i næste uge.

Der var røde tal at spore blandt de fleste afgrøder i gårsdagens handel. Værst så det dog ud for hveden, som var ekstra presset på baggrund af en ny rapport fra Statistics Canada, som publicerede deres arealestimater for den kommende sæson. Det forventes at canadiske landmænd vil øge beplantningen af hvede til totalt 25,67 millioner hektarer i 2019, hvilket svarer til en stigning på 3,6 procent i forhold til 2018. Stigningen sker som følge af et forventet fald i beplantningen af canola, hvilket kan tilskrives stadig uløste handelsspændinger med storimportøren Kina. Rapporten viste da også et fald i estimerede canolaarealer fra 22,8 millioner hektarer i 2018 til 21,3 millionr i 2019.

De forventede hvedearealer lå noget over, hvad markedet havde forventet, og sammen med de fortsatte gode vejrbetingelser, vi blandt andet ser omkring Sortehavsregionen, men også friske forecasts, som spår regn for en stor del af vinterhvedebæltet hen over USA, så var det med til at bidrage til den fortsatte negative trend, som især hvedemarkedet på det seneste har oplevet. December terminen på ny høst på Matif nåede sidst på dagen sit hidtil laveste niveau i 175,25 EUR/ton, skrivr Jyske Markets i deres markedsberetning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Handelskrig

Det lange seje træk i forhold til at finde en acceptabel løsning på den efterhånden langtrukne handelskrig mellem USA og Kina fik i går ny næring, da det Hvide Hus annoncerede en genoptagelse af forhandlingerne mellem de to parter i næste uge i Beijing. Topforhandlere fra USA drager afsted 30. april, og fortsætter forhandlingerne ugen efter fra 8. maj i Washington i forsøget på at nå til enighed om et udkast inden udgangen af maj.

Blandt de mange udestående stridspunkter er blandt andet stadig åbningen af kinesiske markeder for landbrugsprodukter, kinesiske opkøb af amerikanske varer samt kontrol- og sanktionsmekanismer. Det er stadig Jyske Banks forventning, at parterne når til enighed om en fælles aftale, men at det kan komme til at tage længere tid end den generelle forventning i markedet.

Nordsøolien Brent har i de tidlige morgentimer testet niveauet 75 USD per tønde, det højeste i knap seks måneder, blandt andet som en fortsat følge af USA's seneste melding om at lade de nuværende sanktionsfritagelser for de største importører af iransk olie ophøre. Saudi Arabien har efterfølgende meldt ud, at de nøje vil overvåge effekten i markedet, og om nødvendigt agere på købskrav fra købere berørt af fritagelsesophøret.

Gårsdagens ugentlige lageropgørelse fra det amerikanske energiagentur EIA viste en opbygning af de amerikanske 'crude' lagre på hele 5,48 millioner tønder fra ugen før, mod en forventning i omegnen af én million tønder. Offentliggørelsen har dog ikke kunne pille glansen af Brent-olien, som også fik rygvind fra nylige produktionstal ud af Venezuela, som for marts måned landede under én million tønder for første gang i 16 år.