Markedet for ejendomshandler har været fastfrosset, siden finanskrisen gjorde sit indtog i landbrugserhvervet for snart ti år siden, skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

Det oplever strategisk rådgiver i Agri Nord, Peter Møller, der har arbejdet med ejendomskøb og -salg i 25 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er generelt vanskeligt at få gennemført ejendomshandler, og den væsentligste årsag er, at kreditgiverne stille store kapitalkrav, fortæller han og tilføjer:

- Det er en barriere for mange. Både de, der ønsker at etablere sig, men også for de, der ønsker at udvide gennem opkøb.

Stor interesse for handler

Ifølge Agri Nord er det ikke fordi, der mangler købere til ejendommene.

Alene i denne uge har Peter Møller opgaver med nyetablering, et generationsskifte og rådgiv-ning af udenlandsk investor, der ønsker at købe en større, dansk ejendom som en langsigtet investering.

- Der er rigtig mange, der er interesserede i at købe, fortæller rådgiveren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er flere forskellige typer af købere til landbrugene.

- Vi oplever landmanden, der køber en ejendom i størrelsesordenen 150 køer. Derudover er der de traditionelle generationsskifter, og de professionelle investorer, der er på udkig efter storlandbrug, fortæller Peter Møller.

Der er muligheder

Det lykkes for nogle at finansiere køb af ejendom, ligesom en del pengestærke pensionskasser og andre eksterne investorer investerer i landbrug.

Så selvom situationen stort set er uændret siden 2008, hvor markedet frøs helt til, så bliver der handlet landbrugsejendomme i ny og næ, skriver Agri Nord.

- Nogle gange lykkes det at finde en løsning på en fastlåst situation, siger rådgiveren, der ofte bliver kontaktet af banker og ejendomsmæglere, når der skal findes løsninger til, hvordan en interesseret køber kan investere i en landbrugsejendom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt andet er der muligheder ved Vækstfonden eller gennem sælgerpantebreve, hvor sælger lader en del af kapitalen stå i ejendommen.