Ifølge en artikel på Forskning.no, som bringes på Videnskab.dk peger det meste af forskningen i GMO-agrøder på , at det er sikkert at spise fødevarer med GMO-indhold.

Dog findes der ifølge artiklen enkelte studier, der hælder i den modsatte retning - eksempelvis et meget omstridt rottestudie, hvor forskeren Gilles-Eric Séralini fra universitetet i Caen i Frankrig og hans kolleger hævdede, at rotter, der fik GMO-foder, oftere fik kræftsvulster end dyr, som ikke fik GMO-foder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Studiet er ifølge Forskning.no trukket tilbage som følge af massiv kritik, men alligevel er der fortsat skeptiske røster mod GMO.

Længere tid

Videnskab.no påpeger, at det er vigtigt at huske, at resultater fra forsøg på dyr ikke nødvendigvis kan overføres til at gælde mennesker.

Og desuden foregår mange dyrestudier over for kort tid - typisk 90 dage.

Netop den problematik var baggrunden for et statsstøttet fransk forskningsprojekt GMO90+, som nu har publiceret sine resultater.

Forskere fra Université Paris Descartes fodrede rottegrupper med majs i forskellige koncentrationer i 180 dage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nogle af rotterne fik genmodificeret majs - enten en variant, som producerer sit eget insektmiddel, eller en variant, som tåler ukrudtsmidlet glysofat. Andre fik almindelig majs.

Ingen negative effekter

Under og efter forsøget tog forskerne omfattende prøver og kortlagde blandt andet tegn på forandringer i genudtryk og stoffer i forskellige processer i kroppen. Derudover ledte forskerne også efter forandringer i vigtige organer som nyrer, lever og forplantningsorganer.

Resultaterne viste iflge Forskning.no, at der var små forskelle de forskellige rottegrupper imellem, og at de fleste forskelle fandtes mellem rotter, som blev fodret med forskellige typer af almindelig majs.

- Der er samlet set intet, som indikerer, at GMO-majsen har en negativ effekt på helbredet, skriver forskerne.