Pernille Hougaard Jensen, VikingDanmark og Ruth Bønløkke Davis, Seges, konkluderer på Landbrugsinfo, at genomisk test har gjort det lettere at undgå arvelige sygdomme i kvægavlen.

- Tidligere blev arvelige sygdomme bestemt ved en test på laboratoriet. Denne information blev brugt i insemineringsplanen, men kun få hundyr blev testet på laboratoriet. For alle andre blev det udledt ud fra afstamningen, om de var mulige bærere af en arvelig sygdom. Det var ikke særlig præcist, skriver de.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Derfor er det en fordel, at alle dyr - også hundyr, der bliver genomisk testet, får svar på, hvilke arvelige sygdomme de er bærere af.

- Det betyder, at mange flere dyr vil have information om, hvilke arvelige sygdomme de er bærere af. Sikkerheden på de udledte resultater er lidt lavere end for laboratorietest, men det er en stor forbedring i forhold til kun at se på afstamningen, skriver de to eksperter.

Og dermed er det nemmere at tage højde for arvelige sygdomme i insemineringsplanen, så man undgår at parre to bærere af en arvelig sygdom.

I første omgang tages der højde for fire arvelige sygdomme i insemineringsplanen. Det drejer sig om HH1 og HH3 for Holstein og SMA og PIRM for RDM. I løbet af det næste år vil flere egenskaber ifølge eksperterne blive tilføjet.

De tilføjer, at det vigtigt at have styr på afstamningen, da der hele tiden bliver fundet nye arvelige sygdomme.