Abonnementsartikel

Hos Landbo Syd holder de vejret og afventer behovet for årets første vanding til efter 20. april.

Er vandingsmaskinen gemt godt af vejen bagerst i maskinhuset, kan det være den skal støves af og sættes i gang i græs og vintersæd, skriver Landbo Syd i deres nyhedsbrev i dag til medlemmerne.

- En vejrudsigt med stigende temperaturer og udpræget skyfrit vejr, får gang i græsvæksten og fordampningen. Græsvæksten kan dog hurtigt begrænses af mangel på gødning, der ikke er opløst samt af decideret vandmangel, siger Nis Callesen, planterådgiver ved Landbo Syd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så det er nu, du skal en tur i marken med spaden. Grav nogle huller for med selvsyn at konstatere, hvordan din lokale vandhusholdning ser ud, siger Nis Callesen, planterådgiver.

Marts måned gav rekordnedbør med oversvømmede marker. April har ligesom 2018 været meget tør, og man begynder allerede nu at tale om afbrændingsforbud flere steder.

Vand efter påske

Det aktuelle teoretiske vandunderskud på sandjordene var 16. april på 23 mm i alle afgrøder. I praksis er der dog allerede nu vandingsbehov mange steder, fortæller planterådgiveren.

- Markvanding bør iværksættes ved 50 procent vandunderskud, hvilket på sandjord er ved cirka 30 milimeter. Ved at føre vandingsregnskab kan man tage udgangspunkt i vejrudsigten. En fremskrivning af vandunderskuddet i vandingsregnskabet, viser, at man når det aktuelle underskud på cirka 30 millimeter 20. april, hvilket normalt vil udløse en vanding. Særligt på marker, hvor der skal sås majs efter 1. slæt/grønrug, er det meget vigtigt at vande jorden godt op, så det er muligt at lave et fornuftigt såbed til majsfrøene, siger Nis Callesen.

Så det er en god idé allerede nu at få styr på vandingsregnskabet, anbefaler Landbo Syd.