Socialkonsulent Solvejg Høj har været forbi Dalum Landbrugsskole og dele ud af 30 års erfaring med rådgivning om blandt andet generationsskifte i landbruget.

- Man bliver nødt til at tage alvorligt, at det er en lidt skævvreden konstruktion at starte et samarbejde mellem en ung mand, som måske ikke er så erfaren, og en ældre mand, som har masser af erfaring. De er nødt til at se i øjnene, at det godt kan være vanskeligt, siger socialkonsulent Solvejg Høj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der skal sættes god tid af til dialog, hvis projektet skal have gode betingelser for at lykkes.

- Det virker jo uforståeligt, at jeg skal sige det, men man bør have en samtale af 1-2 timers varighed mindst én gang om ugen, når man driver en stor virksomhed med mange dyr og ansatte. Helt banalt vil jeg foreslå, at man én gang om ugen efter formiddagskaffe eller frokost sætter æggeuret og siger: Nu skal vi tale om virksomheden i den næste time. Ellers risikerer man, at den ene siger: Nå, vi har vel ikke rigtig noget i dag? Og den anden svarer: Nej, nej, det har vi da ikke, for der er jo ikke noget ved at føre en samtale med en, der ikke har lyst til det, siger Solvejg Høj.

Giv plads

Næste væsentlige punkt på dagsordenen er at give plads til, at næste generation kan sætte sit eget præg på virksomheden. Vigtigt er også, at der sættes dato for, hvornår samarbejdet skal genforhandles/ophøre. Dels fordi begge skal planlægge langsigtet, og dels fordi det kan være svært for den ældste af de to landmænd at sige farvel til det gode aktive landmandsliv i tide.

- Nogle gange ligger det lidt i luften, at den unge skal være lidt taknemmelig over, at den gamle tager ham ind. Jeg synes egentlig, at det skal være modsat. Jeg synes, at de ældre landmænd skal være glade og taknemmelige over, at de unge kommer fyldt med energi, gode ideer og måske en dejlig familie, og vil føre slægtsgården videre, siger Solvejg Høj, som tilføjer, at sønnens muligheder for at lykkes med sin familie ofte ligger hos ?de gamle?. De skal hjælpe ham med at finde balancen mellem den forventelige flid som nyetableret og hans og ægtefællens muligheder for at leve et familieliv, som hører 2019 til.

Gårdråd

Solvejg Høj er varm fortaler for at etablere gårdbestyrelser eller gårdråd, som kan følge virksomheden fra sidelinjen. Der er nemlig stor forskel på, om man er på spring til at folde sig ud i en ny spændende karriere over de næste 30 år, eller om man er klar til at trække sig stille og roligt tilbage over en kortere årrække. Mange svære spørgsmål skal stilles i den proces, og det er lettest at de kommer udefra-- og ikke mellem to, som måske stadig har et far/søn forhold og derved måske en lidt ulige magtfordeling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er to mennesker med vidt forskellige tanker. Den ene laver planer, som skal vare i måske 30 år, og den anden tænker uha, det her bliver dyrt, og jeg må tænke på, at jeg skal have råd til et hus på et tidspunkt. Vi skal videre i vores liv, så det her tør vi ikke. Den slags store beslutninger tror jeg, at man skal have andre mennesker med ind og vurdere. Det kan man ikke klare som far og søn alene, så der synes jeg, at man skal hjælpes på vej af en gårdbestyrelse, som kommer og stiller de dyre og fine spørgsmål, og som kan åbne op for en masse spændende diskussioner om fremtiden for virksomheden, siger Solvejg Høj.