Abonnementsartikel

Dansk Maskinhandlerforening (DM) retter rampelyset mod et godt og sikkert arbejdsmiljø, såvel hjemme hos forhandlerne som ude ved kunderne og deres ansatte.

Sammen med AM-gruppen, som er en autoriseret rådgivningsvirksomhed inden for arbejdsmiljø, har man udviklet rådgivningsmateriale vedrørende lovpligtigt hovedeftersyn af hejse-, løfte- og transportredskaber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Materialet er udviklet, så medlemmer af DM kan rådgive om hvilke maskiner, der er omfattet, og formålet er at højne og synliggøre den sikkerhedsmæssige standard.

- Reglerne for udførsel af lovpligtigt hovedeftersyn på disse tekniske hjælpemidler har været gældende siden 1996, men der har primært været fokus på kraner, teleskoplæssere, byggelifte, gaffeltrucks og personlifte, hvor der ud over krav om eftersyn skal foreligge en journal over det gennemførte eftersyn.

- På andre maskiner er der ingen journalpligt, men man skal som ejer og bruger kunne dokumentere, at hovedeftersynet er gennemført og at maskinen er godkendt, lyder det fra DM.

Hilser kampagne velkommen

- DM’s medlemmer vil i den kommende tid fokusere på det lovpligtige hovedeftersyn for at kunderne, som typisk er landbrug, derved har et godt arbejdsmiljø og styr på disse eftersyn, når Arbejdstilsynet kommer på screenings besøg, lyder det videre fra foreningen.

Arbejdstilsynet er på vej rundt til landbrugene og har som ambition inden 2012 at komme på uanmeldt besøg på alle landets virksomheder, herunder også landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og Arbejdstilsynet tager positivt imod DM’s initiativ.

- Det er Arbejdstilsynets vurdering, at mange ikke er opmærksomme på, at også transportmaskiner er omfattet af et lovpligtigt krav om årligt hovedeftersyn af en sagkyndig person.

- En informationskampagne, der når ud til brugene, hilser vi derfor velkommen, siger Anders Mortensen, chefkonsulent i Arbejdstilsynet.