I grøntsagsbutikken hos Hedens Grøntsager dufter der af friske gulerødder, kartofler og løg, der står klar i bakker til at blive pakket i brune papirsposer. Her møder vi planteavler Gert-Jan Junker i fuld gang med at slå dørene op for grøntsagskunderne i byen Timring ved Vildbjerg.

Tilbage i 2016 blev han uddannet agrarøkonom fra Agroskolen i Hammerum, hvor temaet for hovedopgaven var stalddørssalg af grøntsager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er frilandsgartneri, som nu har mit fokus. Men jeg har vaklet meget i min skoletid. Stillet mig selv spørgsmål som, skal jeg være selvstændig eller ikke. Jeg er nået frem til, at jeg vil være alternativ selvstændig. Jeg vil ikke have en stor gård med masser af dyr, jeg vil gå mine egne veje, fortæller Gert-Jan Junker over en kop kaffe i huset i Timring.

Her bor Gert-Jan Junker sammen med sin kone, der arbejder som ernæringsassistent på et plejecenter. Lige udenfor køkkenvinduet står øko-skiltet foran døren ind til butikken med egenproducerede grøntsager.

- Jeg brænder for at lave noget direkte salg til forbrugerne. Jeg kan godt lide at have kontakten og gøre vejen fra jord til bord så kort som muligt, fortæller grøntsagsavleren, der får ros af sine kunder for de håndsorterede og økologiske grøntsager.

Ved siden af sin produktion af grøntsager arbejder Gert-Jan Junker fuld tid som lønmodtager hos en lokal landmand med svineproduktion for at få økonomien til at hænge sammen.

Afsætning

Som nyuddannet agrarøkonom startede Gert-Jan Junker med at leje to hektar jord mellem Vildbjerg og Sørvad, som han plantede til med kartofler, løg, gulerødder og kål. Han fik hurtig en aftale med købmanden i Ørnhøj om levering. Halvdelen af produktionen bliver i dag solgt engros til købmanden, mens den øvrige del bliver solgt direkte til slutbrugeren som stalddørssalg i Timring under navnet, Hedens Grøntsager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Huset i Timring er netop solgt, og parret flytter for en tid i campingvogn, mens de leder efter egen gård i det vestjyske. Gerne omkring Timring, da parret har hele sit familiære netværk i dette område, og Gert-Jan Junker allerede har opbygget en solid kundegruppe.

Han er også villige til at kigge på ejendomme vest for Holstebro og Herning, da jorden i det vestjyske er perfekt til grøntsagsproduktion.

- Vi leder efter en ejendom med god jord, hvor jeg kan lave et fornuftigt sædeskifte. Jeg regner med en ejendom med jord under 10 hektar, gerne med plads til kødkvæg til afgræsning og på sigt kød til salg i gårdbutikken, fortæller grøntsagsavleren. Hele tanken om direkte afsætning tiltaler mig bedste. Jeg vil gerne være med til at vise landbrugets gode sider, og give forbrugerne mulighed for at følge varen i produktionsfasen, fortæller han.

100 procent selvstændig

Gert-Jan Junker drømmen om at blive 100 procent selvstændig, men økonomien er en bremseklods for drømmene.

- Min udfordring er, at banken ser min grøntsagsproduktion som en hobby. De bakker om op ideen om at blive selvstændig, men vil ikke låne mig penge til virksomheden. Hvis jeg skal købe en gård, skal det være som privatperson med udgangspunkt i mig og min kones lønindtægt som finansiering. Grøntsagssalgets omsætning er for lille til, at banken vil medregne den ind i deres samlede beregning af vores lånemuligheder, fortæller Gert-Jan Junker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Parret leder efter en ejendom god jord til grøntsagsproduktion og med mulighed for at udvide med kvægproduktion og oplevelsescenter. Typisk koster ejendomme i området med omkring ti hektar 2-3 millioner kroner. Gert-Jan Junker opsparing er gået til opstart af grøntsagsvirksomhed, som endnu ikke har givet nævneværdig overskud, fortæller Gert-Jan Junker.

- Jeg synes, det vil være en god ide, hvis nogle af de lidt ældre og etablerede landmænd, vil hjælpe os unge i gang med at overtage en gård. Vi kan leje os ind i en periode med henblik på overtagelse, eller de kan være med til at hjælpe med finansiering for eksempel med et sælgerpantebrev. Hvis vi som helt unge skal købe en gård i fuld produktion, skal vi komme med adskillige millioner i egenkapital, og det er ikke realistisk, siger Gert-Jan Junker.

Netop i disse dage er parret rundt i området for at se på gårde. Turen går blandt andet til et område nord Holstebro for at kigge på en ejendom på syv hektar.

Mens parret kigger på ejendomme, fortsætter grøntsagsproduktionen på det lejede stykke jord, og kunderne kan fortsat købe deres grøntsager hos købmanden i Ørnhøj og i en vejbod ved det lejede jordstykke på Skjernvej mellem Holstebro og Ørnhøj.