Der er mange meninger at finde i branchen, om man som mælkeproducent skal bruge ensileringsmiddel eller ej i det foder, der gives til køerne. Hos Bent Nielsen, der er mælkeproducent og ejer en bedrift i Tarm med 70 årskøer, er der ingen tvivl. For ham giver det god mening at bruge midlet, der hjælper på gæringsprocessen af foderet. Han har i de seneste otte år brugt Topsil Max fra SH Ensilering.

- Inden jeg begyndte at bruge midlet hørte jeg mange forskellige meninger, så jeg tænkte, at jeg hellere selv måtte finde ud af, hvad jeg syntes om det, fortæller Bent Nielsen, der derfor afprøvede ensileringsmidlet i en periode for derefter at stoppe med at bruge det igen for at se, om det havde en virkning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor var det helt naturligt for mig at vende tilbage til brugen af ensileringsmiddel, og jeg har gjort det lige siden.

- Bent Nielsen, mælkeproducent

- Da jeg stoppede igen oplevede jeg, at mine køer reagerede negativt på det. Foderudnyttelsen faldt simpelthen. Derfor var det helt naturligt for mig at vende tilbage til brugen af ensileringsmiddel, og jeg har gjort det lige siden.

Mange års erfaring

Der findes mange typer af ensileringsmiddel, og Bent Nielsen har dog kun erfaring med den ene.

- Min erfaring siger mig, at det middel, jeg bruger, gør noget positivt for hele ensileringsprocessen fra man høster, til det er færdigt som kofoder. Processen går hurtigere på denne måde og koen kan bedre udnytte de næringsstoffer, der er i foderet, siger Bent Nielsen om midlet, der bliver tilsat under høsten via finsnitteren.

Mælkeproducenten lægger vægt på, at det ikke er altid, at man kan måle en virkning i prøveresultaterne, men at hans erfaring har vist, at tilsætningen af ensileringsmidlet har givet en positiv foderudnyttelse og mere mælk fra køerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Man skal gøre det hele rigtigt fra start - som eksempelvis fortørring og indlægning i silo. Arkivfoto; Morten Damsgaard.

- For mig er det en form for forsikring. Vi vil jo alle sammen gerne have så godt foder som muligt. Man skal dog være opmærksom på, at ensileringsmiddel ikke kan reparere noget dårligt, hvis du eksempelvis har ensilage, der er meget vådt, fortæller Bent Nielsen, og fortsætter;

- Man skal gøre det hele rigtigt fra start - som eksempelvis fortørring og indlægning i silo. Hvis dét er på plads, og man derefter tilsætter ensileringsmiddel får man et ekstra plus og udnytter sine ressourcer bedst muligt. I disse tider, hvor der er stor fokus på klima, bæredygtighed og spild, synes jeg, at ensileringsmiddel kommer til sin ret.

Ekstra udgift

Ifølge Bent Nielsen er den eneste negative ting ved ensileringsmiddel, at det selvfølgelig er en ekstra udgift.

- Det er en ekstra omkostning til processen, hvilket man jo skal gøre op med sig selv, om man synes, man får nok ud af det. Det synes jeg, at jeg gør, siger Bent Nielsen, der ikke længere har nogen skepsis omkring midlet.

- Jeg er overbevist om, at jeg får pengene hjem på det hvert eneste år, for det gør noget, der er godt endnu bedre. Jeg får både flere foderenheder og positiv effekt hos køerne, så jeg synes helt klart, at det er værd at smide penge i.