Abonnementsartikel

Allerede nu varsler veganergruppen Vegan Change aktioner på fire gårde på økodagen 14. april, hvor de økologiske køer bliver sluppet fri på græs.

Traditionen tro bliver de økologiske køer sluppet fri midt i april til økodag. Økologisk Landsforening kalder det for køernes forårsfest. Dagen bliver helt sikkert en fest for køerne, men allerede nu kan fire økologiske gårde forvente aktioner mod deres gårde af Vegan Change. Aktionsgruppen indkalder på Facebook til protestaktion mod fire navngivne gårde rundt i landet.

Hos Økologisk Landsforening kender de til aktionerne og har forberedt gårdene på protesterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ærger os over, at veganerne lige præcis har valgt denne festdag til at vise deres synspunkter. Økodagen er en festdag for landmændene, deres familier og de mange tusinde besøgende, som kommer for at se køerne komme på græs, siger Birgitte Nygaard, projektleder for økodagen hos Økologisk Landsforening.

Byd dem indenfor

Landsforeningen rådgiver landmændene til at være venlige og imødekommende overfor alle besøgene på søndag, også repræsentanterne fra Vegan Change.

- Vi opfordrer vores landmænd til at byde veganerne indenfor for at se staldene og se køerne. Vi råder dem også til, at lade veganerne vise deres skilte og plakater, bare de ikke generer de øvrige besøgende. Hvis der alligevel opstår en eller anden form for konflikt, trusler, eller veganerne generer de besøgende eller landmanden, så opfordrer vi landmanden til ikke selv at gå ind i konflikten og prøve at løse den, men i stedet for kontakter det lokale politi, siger projektlederen.

En bedrift på Fyn, som tidligere har været vært for økodagen, har valgt at sætte køerne på græs før søndagen og melde sig ud af åbent-hus-arrangementet. Gården var sidste år udsat for hærværk op til økodagen, og en flok veganere opsøgte gården med bannere og henvendte sig til publikum med deres synspunkter mod kødspisning.

2015 var første år for protestaktioner fra veganere på økodagen. Siden har der hvert år været flere aktioner.