Abonnementsartikel

Er Arla en skurk, der vil give sine andelshavere mundkurv på, eller er Arla på samme side som andelshaverne? Disse spørgsmål bølgede frem og tilbage på orienteringsmødet med LDM torsdag aften.

Erik Riskjær, mælkeproducent ved Sulsted, medlem af repræsentantskabet i Arla og bestyrelsen i LDM, har valgt ikke at skrive under på kontrakten. Han var torsdag, inden mødet på Agerskov Kro torsdag aften, til regionsbestyrelsesmøde i Arla, hvor han måtte uden for døren, da kontrakten var på dagsordenen. Efterfølgende drøftede han kontrakten med Steen Nørgaard Madsen, bestyrelsesmedlem i Arla og aktiv i udarbejdelsen af kontrakten, som beklagede at det hele er blevet en sag og også kommunikationen omkring aftalen fra mejeriets side.

- Han sagde, at vi bare skal smide følgebrevet ud, hvor det bliver præciseret, at man bliver smidt ud, hvis vi ikke skriver under, fortæller Erik Riskjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erik Riskjær fik også torsdag at vide, at baggrunden for kontrakten er en digitaliserings-manøvre, der blot skal digitalisere de gamle leveranceaftaler.

- Jeg fik at vide, at hvis man ikke skriver under, så vil de blot gå i arkiverne, finde min kontrakt på én side, scanne den ind, så den bliver digital, fortæller Erik Riskjær, der især er bekymret for fortrolighedserklæringen.

rich-media-2
Mange valgte at skrive under på en støtteerklæring til LDM´s modstand og kritik af Arla-kontrakten. Foto: Marianne Nørmark.

Har fortrudt

Flere af aftenens deltagere har allerede skrevet under på kontakten, men flere fortrød underskriften i løbet af aftenen efter advokaternes juridiske gennemgang.

En af de mælkeproducenterne, der har skrevet under, sagde.

- Jeg har fortrudt. Jeg vidste i virkeligheden ikke, hvad jeg skrev under på. Det var fem tætskrevne sider med masser af paragraffer, som jeg ikke satte mig ind i, sagde en af deltagerne, der ikke ønskede sit navn frem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Andre deltagere gav udtryk for, at mælkeproducenterne skulle slappe af og tro på deres andelsselskab.

rich-media-4
Kjartan Poulsen, formand i LDM, er overbevist om, at Arla bevidst har skrevet kontrakten kringlet og svær at forstå for mælkeproducenterne.

Du bliver smidt ud

Mælkeproducent Christian Nissen fortalte, at han to gange har spurgt Jan Toft, formand for Arla Food, om han bliver smidt ud af Arla, hvis han ikke skriver under. Til det spørgsmål svarede Jan Toft Nørgaard også to gange: Ja, du bliver smidt ud.

- Jeg vil fællesskabet, det er Arla, der ikke vil fællesskabet. Tak til LDM fordi I slår et slag for os og tager initiativ til en aften som denne med advokater, sagde Christian Nissen.

Arne Dahl, bestyrelsesmedlem i LDM, sluttede aftenen af med at anbefale de fremmødte ikke at skrive under.

Erik Hansen, bestyrelsesmedlem i VikingDanmark, opfordrede alle de fremmødte til at sende en sms til Jan Toft med besked om at annullere aftalen.