100 andelshavere mødtes om Arla-kontrakt i Sønderjylland. På mødet blev de bedt om at skrive under på støtteerklæring for at støtte LDM's modstand mod aftalen.

1. maj er fristen for at skrive under på Arla-kontrakten. 69 procent af samtlige andelshavere i Danmark har på nuværende tidspunkt skrevet under på kontrakten.

LDM havde torsdag aften indkaldt medlemmerne i Syd- og Sønderjylland til orienteringsmøde og drøftelse af Arla-kontrakten, som bærer overskriften: Global mælkeleveranceaftale for andelshavere mellem Arla Foods amba og hver enkelt leverandør.

LDM havde også inviteret repræsentanter fra Arla til mødet, for at give selskabet mulighed for at komme med deres syn på kontrakten, men Arla ønskede ikke at deltage i et offentligt møde, hvor også pressen var til stede.

Støtteerklæring

På mødet blev mælkeproducenterne spurgt om en underskrift på støtteerklæring til LDM's bekymring og modstand mod at lave en individuel aftale, modstand mod at gøre al kommunikation med mejeriet fortrolig, mod at delegere mere magt til repræsentantskab til bestyrelsen, og mod at indføre eksklusionsret til bestyrelsen og andre nye begrænsninger for leverandørerne. Langt de fleste fremmødte valgte torsdag at skrive under på støtteerklæringen til LDM.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

LDM havde inviteret to advokater til at belyse Arla-kontrakten. Advokat Lauge Fastrup og advokat Hans Sønderby gav i løbet af aftenen udtryk for deres bekymring.

- I skal være opmærksom på, at det er en individuel aftale og juridisk bindende, sagde Lauge Fastrup og kaldte i samme sætning, de andelshavere, som allerede har skrevet under på aftalen, for naive.

- Ja, det må I altså undskylde, sagde advokaten.

Faldgruber

Advokaten gennemgik systematisk Arla-kontrakten afsnit for afsnit for mælkeproducenterne for at pege på alle faldgruber.

- Hvis I skriver under, har I ingen sikkerhed for, at I får samme behandling som sidemanden, måske bliver I behandlet bedre, men I kan også blive behandlet dårligere, sagde advokaten.

Lauge Fastrup kaldte kontrakten for den mest vidtgående fortrolighedserklæring han nogensinde har set.

- Med denne kontrakt, mangler I information for at undersøge om Arla behandler alle lige. Hvis man bryder fortroligheden, så kan I blive ekskluderet, der er jer mod Arla. I har fraskrevet jer den kollektive beskyttelse, sagde advokaten og understregede, at det er hans opfattelse af en problematiske kontrakt.

Arla har inviteret samtlige andelshavere til møde tirsdag i næste uge i Billund om kontrakten.