Abonnementsartikel

Risikostyring, konjunkturer, råvarer og renter er noget, fremtidens landmand skal forholde sig til for at sikre indtjening og stabilitet i virksomheden.

Dansk landbrug er fortsat under forandring. Det stiller krav til landmanden, som muligvis skal til at anskue sin virksomheds drift på en anden måde, hvis stabiliteten og økonomien skal sikres i fremtiden. Det og meget mere fik 20 landmænd tirsdag et indblik i, da Djursland Landboforening afholdte temamøde, hvor to repræsentanter fra Agrocura fortalte om risikostyring, konjunkturer, råvarer og renter.

- Det var et utroligt interessant og vigtigt møde. Vi gik ikke derfra som eksperter, det er noget, man skal lære, men dagen har givet et indblik i en anden måde at tænke på. Der er ingen tvivl om, at de virksomheder, som først formår at omstille sig, får den største konkurrencefordel, lyder det fra Carsten Sørensen, afdelingsleder Driftsøkonomi, Djursland Landboforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dagens emner var omfattende, men ifølge Carsten Sørensen var der tre hovedpunkter, som er særligt vigtige for landmanden at få på plads. 1. Hvor risikovillig ønsker han at være i virksomheden, og hvordan håndterer han det? 2. Få lært at afdække priserne. 3. Holde øje med renterne.

- Det eneste, bankerne taler om, er renterne. Det er naturligvis også vigtigt at holde øje med, da vi lige nu bevæger os i et vadested, hvor vi ikke helt ved, hvad der sker, men der er rigtig meget at hente på de to andre punkter. Det gælder både økonomisk, men også i forhold til sikkerhed og stabilitet, mener Carsten Sørensen.

Budgetsikkerhed

Særligt afdækning af priserne via køb af optioner betyder budgetsikkerhed men også indtjeningssikkerhed. Her understreger han vigtigheden i at få låst sig fast på priserne.

- Der er naturligvis flere landmænd, som allerede nu har kontrakter ved foderstoffen. Men der er også mulighed for at få det på det finansielle marked og måske få en højere pris for sin vare. Det handler om, hvem der i den sidste ende har fat i den lange ende, og det skulle jo gerne være landmanden?, påpeger Carsten Sørensen, som fortæller, at man ikke kan gøre noget ved prisen på grisen, men man kan afdække indkøbsdelen, hvis alt i den sidste ende skulle gå galt, siger Carsten Sørensen.

- Fordi dansk landbrug er under forandring, så kan det også for nogen være tid til at anskue tingene på en anden måde, gøre tingene anderledes, som at sikre økonomisk stabilitet og indtjening. Vi kan ikke fortsætte, som vi altid har gjort, og det er vigtigt, at vi forholder os til vores nye muligheder.