Abonnementsartikel

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen mødes i dag med fire erhvervsorganisationer for at sætte fokus på samarbejdet om cirkulær økonomi.

Bæredygtigt forbrug og produktion er helt afgørende for at mindske det globale træk på naturressourcer, hvad enten det er elektronik, tøj, fødevarer eller bygninger, skriver Miljø- og Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse. Det mener miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, som i dag holder topmøde om cirkulær økonomi med Dansk Industri, Dansk Erhverv, Dansk Byggeri, Landbrug & Fødevarer og den tidligere formand for regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi.

- Den cirkulære dagsorden er virkelig ved at vinde indpas i dansk erhvervsliv. Jeg ser frem til at mødes med nogle af bannerførerne inden for cirkulær økonomi for at få en status og se fremad. Et af de emner, som fylder i min bevidsthed, er planlagt forældelse, hvor man mistænker produkter for at være designet til at fungere dårligere eller ligefrem gå i stykker på et bestemt tidspunkt. Det vil jeg også gerne tale med erhvervsorganisationerne om, hvordan vi bedst håndterer, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2017 præsenterede regeringens Advisory Board 27 anbefalinger til at fremme omstilling til cirkulær økonomi. De fire erhvervsorganisationer støtter op om anbefalingerne og underskrev på det første topmøde i juni 2017 en erklæring om at bidrage til at realisere dem.

Topmødet finder sted hos Landbrug & Fødevarer. Her skal der følges op på anbefalingerne og præsentere nuværende og kommende indsatser samt underskrives endnu en erklæring, der blandt andet handler om, at erhvervslivet skal fremme brugen af miljøvenligt emballagedesign, sikre genanvendelse af høj kvalitet samt understøtte en omkostningseffektiv indsamling og genanvendelse af emballageaffaldet.

Flemming Nør, direktør hos Landbrug & Fødevarer, siger forud for topmødet:

- I Landbrug & Fødevarer har vi i særlig grad fokus på den cirkulære bioøkonomi, og vi vil derfor bruge topmødet til at sætte fokus på fremtidens bæredygtige materialer og produkter. Skabelse af nye markedsdrevne værdikæder for at øge mængden, efterspørgslen og værdien af en bæredygtig biomasseproduktion bliver vigtig. Ligesom vi skal sikre national ensretning af indsamling og sortering af affald og emballage. Vi bør have en samlet national strategi for den cirkulære bioøkonomi.