Abonnementsartikel

I dagens afgrødekommentar sættes der fokus på oversvømmelser, som sætter spørgsmålstegn ved validiteten i USDA's arealestimater og prisfald til palmeolien.

Dagens afgrødekommentar:

"På ugens sidste hverdag var det USDA's kvartalsrapport, der stjal fokus, og det bidrog da også med bølgeskvulp prismæssigt i markedet. Værst gik det ud over majsen, der i Chicago blev sendt over 4,5 procent lavere med prisnegative nyheder for både for gammel og ny høst. På gammel høst var de amerikanske lagre større end ventet pr. 1. marts efter et overraskende lavt indenlandsk foderforbrug i perioden fra december til marts. Lagrene var blot reduceret med 287 millioner bushels mod ventet 600. Dette kan forekomme besynderligt i et lavprismarked, der bør understøtte forbruget kombineret med høj husdyrproduktion og ikke mindst en kold vinter. AgResource vurderer, at større end ventet amerikansk majsproduktion kan være en forklaring, men omvendt er det er ikke noget, der endnu er kommet til udtryk i opgørelserne. Og på ny høst er det udsigten til større majsarealer end ventet, der yderligere bidrog negativt, estimeret på baggrund af landmændenes egne forventninger. Dermed fik fondene ret i deres rekordstore satsning om faldende priser med solgte positioner på over 200.000 kontrakter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sojamarkedet bør et fald i arealerne på 4,6 millioner acres give lidt stabilitet til de amerikanske sojabønnefutures på ny høst. Men her og nu tynger de rekordstore lagre, og behovet for en handelsaftale er stigende, hvis amerikanerne skal realisere USDA's eksportforventninger og undgå en opjustering af slutlagrene. Et vejrmarked eller en handelsaftale ses i øjeblikket som de mest nærliggende begivenheder for at ændre den negative stemning.

Hveden blev i vid udstrækning trukket med ned af de kraftigt faldende majsnoteringer. I forhold til forventede arealestimater er det værd at bemærke, at estimaterne var indhentet hos farmerne før de nuværende store oversvømmelser i Midtvesten, og som tidligere nævnt er det endnu ukendt, hvilke konsekvenser det får for tilsåningen af vårhvede.

Blandt den vegetabilske olie klarede rapsfrøene fredag frisag supporteret af lette stigninger til den canadiske canola. Palmeolieeksporten ud af Malaysia ses som robust, men de store prisstigninger udebliver, begrænset af god produktion og en stærkere malaysisk ringgit, der gør eksporten mindre konkurrencedygtig gående fremad. Palmeolien er faldet de seneste 6 kvartaler, og er blevet fastholdt i den negative trend."