Abonnementsartikel

Storbritanniens EU-politik virker inficeret, hvilket ikke er helt forkert. Brexit-virus har været i udbrud tidligere.

I maj 2017 skrev flere engelske medier om et hepatitis E udbrud i Storbritannien, hvor over 60.000 mennesker formodes at have fået influenza-lignende symptomer af at spise for dårligt tilberedt svinekød fra EU. En engelsk læge i tarmsygdomme kaldte hepatitis virusset for Brexit-virus, fordi man mente, at virus var kommet fra udenlandske kødprodukter.

DTU Center for Diagnostik skriver, at tilfældene af leverbetændelse er steget markant i Europa. Betændelsestilstanden er forårsaget af en genotype af Hepatitis E virus (HEV), som også findes i svin. Svin betragtes som hovedreservoiret af HEV, og forskere fra DTU har tidligere vist, at virus i svinekød er tæt beslægtet med det virus, der kan give HEV infektioner hos mennesker. HEV er udbredt i danske svinebesætninger. Det er ikke noget grisene bliver syge af, men hvis mennesker spiser leverprodukter, der ikke er tilstrækkelig varmebehandlet, kan de smittes med HEV

Artiklen fortsætter efter annoncen

I et bachelorprojekt har DTU Veterinærinstituttet undersøgt leverprodukter i supermarkedet, og fandt kun HEV i én ud af 78 produkter. Hvis bare kød og lever varmebehandles godt, bliver HEV ødelagt, så leverpostejen skal vi ikke være bange for.

Lars Erik Larsen, professor ved DTU forklarer, at de fleste grise er fri for virus ved slagtning, men en lille andel har HEV. Svin bliver ikke klinisk syge af HEV.

Nye undersøgelser fra DTU Veterinærinstituttet viser, at antistoffer fra modergrisen reducerer forekomsten af HEV. Vaccination af søer kan derfor være en fremtidig mulighed for, at reducere forekomsten af Hepatitis E virus i slagtesvin, og dermed nedsætte smitterisikoen for mennesker.

Læs mere på Hyo.dk