Myndigheder og landbrugsorganisationer i USA og Canada frygter at afrikansk svinepest skal komme til det nordamerikanske kontinent.

Myndighederne i Canada og USA opruster kontrollen i havne og lufthavne. Man frygter at den afrikanske svinepest kan blive introduceret via illegalt indførte fødevarer/svinekød fra lande med afrikansk svinepest.

At frygten hos myndigheder og erhverv ikke er ubegrundet, blev dokumenteret for et par uger siden. De amerikanske myndigheder fandt et større parti kinesisk svinekød, der blev forsøgt smuglet ind i USA. Partiet blev fundet i forbindelse med kontrol af importgods i havnen i New York. Der foreligger ikke meldinger om, at der i det pågældende parti skulle være fundet smitte, skriver Tican i deres seneste nyhedsbrev.

De amerikanske og canadiske myndigheder benytter sig af "detector dogs" - hunde der er trænet i at sniffe sig frem til fødevarer på samme måde, som man kender det fra narkohunde. I Canada vil myndighederne investere over 150 millioner kroner over de kommende år for at øge antallet af specialtrænede hunde i landets lufthavne for at forhindre ulovligt importerede kødprodukter i at komme ind i landet. Bevillingen vil tilføje 24 teams med specialtrænede hunde over de næste fem år, hvilket bringer det samlede antal teams op på 39.