Abonnementsartikel

I følge markedsberetningen fra DC stiger priserne med 50 øre pr kg for slagtesvin og 40 øre pr kg for søer. DC kalder det for en vild bevægelse.

Det globale marked for fersk grisekød flytter sig i øjeblikket nærmest time for time. Det har skabt grobund for den største noteringsstigning i Danmark siden september 2003.

- Det er en helt vild bevægelse, vi ser lige i øjeblikket. Det er efterspørgslen fra Kina, der driver priserne op, og eksporten ud af Europa er nærmest eksploderet de seneste uger. Derfor er psykologien nu fuldstændig vendt i markedet, fortæller Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown Pork.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er over et halvt år siden, at de første meldinger om en forestående stigning i efterspørgslen fra Kina begyndte at løbe ind. Det var forholdsvis kort tid efter, de første udbrud af Afrikansk Svinepest i Kina blev bekræftet, men på det tidspunkt var der ingen, der turde spå om, hvor stort behovet ville blive.

- Meldingerne fra vores salgsdirektør i Kina var, at behovet ville blive stort. Deres forudsigelse dengang var, at efterspørgslen ville komme på et tidspunkt i foråret. Derfor tog vi det strategiske valg ikke at lave kontrakter ud over 1. kvartal, og det kommer vi til at profitere af nu. Vi hører i markedet, at der er flere, der oplever, at der er leverandører, som løber fra kontrakter, som rækker flere måneder frem. Andre køber mindre end vanligt, fordi de lige nu kæmper med at få aftaler på plads med deres kunder, men vi har heldigvis positioneret os rigtigt, siger Lars Albertsen.

Over 10 kroner i 2. kvartal

For få uger siden var forventningen, at den gennemsnitlige notering i 2. halvår af 2019 ville være over de ti kroner. Nu er forventningen, at den gennemsnitlige notering vil være over de 10 kroner allerede i 2. kvartal.

- Vi tager et stort skridt frem i den her uge, og så må vi se, hvordan markedet flytter sig de kommende uger, men en notering på 10 kroner er ikke langt væk. Hvor meget efterspørgslen fra Kina kan flytte hele verdensmarkedet er nærmest umuligt at spå om, for der er næppe nogen, der kender omfanget og dermed konsekvenserne af det mareridt, som kineserne oplever med Afrikansk Svinepest lige nu, siger Lars Albertsen.

Det er fjerde uge i træk noteringen stiger, så ved indgangen til april afregnes Danish Crowns andelshaver kr. 1,10 mere pr. leveret kilo, end det var tilfældet i starten af marts.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hermed er prisen 9,60 kroner pr. kilo for slagtesvin, mens prisen er 6,10 kroner pr. kilo for søer.