Abonnementsartikel

Over 30 kommuner bruger økologi i arbejdet med bæredygtighed.

Danske kommuner bruger økologisk landbrug aktivt i arbejdet med bæredygtige løsninger. Lige fra sikring af rent drikkevand, naturpleje, bæredygtige måltider i kommunale køkkener og til klimaindsatsen i landbruget. Alle kommunalpolitikere får lige nu tilsendt magasinet Løft Verdensmålene med eksempler på kommuner, der har succes med økologi som redskab.

Mange danskere får glæde af mere rent drikkevand i hanen, klimaforbedringer i landbruget, og sundere, klimavenlige og økologiske måltider i offentlige køkkener. Det skyldes mange kommuners aktive arbejde med økologi. I et nyt magasin, Løft Verdensmålene, beskriver Økologisk Landsforening (ØL) en række kommuner, som har succes med at bruge økologi i jagten på FN's Verdensmål og en bæredygtig fremtid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Flere og flere kommuner arbejder aktivt med FN's 17 Verdensmål for bæredygtighed, og mange har fået øje på, at økologisk landbrug og økologiske fødevarer er et godt redskab til at forfølge flere af verdensmålene. Vi samarbejder i dag med kommuner om naturpleje, beskyttelse af rent drikkevand fra pesticider, en styrket indsats for klimaet i landbruget, og sundere, økologisk og mere klimavenlig mad i offentlige køkkener, siger Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening, og fortsætter:

- Og næsten halvdelen af alle kommuner har økologiske skolehaver, hvor børn lærer om mad, natur og økologi. Økologien er lidt af en schweizerkniv, som kommunerne kan bruge til at løse helt centrale, kommunale opgaver. Vi står klar til at hjælpe flere kommuner med de næste skridt., siger ØL.

Sikrer rent drikkevand

Et eksempel fra Løft Verdensmålene er fra Aalborg Kommune, der i flere år er gået i partnerskab med Økologisk Landsforening om at lave frivillige økologi-omlægningstjek hos konventionelle landmænd.

- Økologien passer rigtig godt ind i forhold til sårbare drikkevandsområder, dyrevelfærd og biodiversitet, siger Mette Larsen, projektleder i Aalborg Kommunes Netværk for Bæredygtig Landbrugsudvikling.

Landets kommuner står over for en stor opgave: Et nyt pesticidforlig giver dem kun tre år til at lave frivillige aftaler med landmænd om pesticidstop tæt på drikkevandsboringer. Her er omlægningstjek en god løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget nemmere at lave en aftale med en landmand om økologisk drift, end de mere permanente aftaler, hvor hans dyrkningsret nær en vandboring ophører. Et omlægningstjek er en rigtig effektiv måde at beskytte kommunernes drikkevandsarealer, siger økologikonsulent hos ØL, Jens Peter Hermansen.