Abonnementsartikel

I dagens afgrødekommentar sættes der fokus på amerikansk hvede, der sætter sig i førersæde samt de faldende argentinske sojapræmier, der får køberne til at kigge mod Sydamerika.

Dagens afgrødekommentar:

"Hvedemarkedet startede i går ud med pæne stigninger og en meddelelse, om at Egypten på ny var på jagt efter hvede, sendte positive vibrationer gennem markedet med forhåbninger om, at den europæiske hvede stadig stod konkurrencedygtigt på verdensmarkedet. Men en ting var, hvordan dagen startede, en anden ting er, hvordan den sluttede, og det var ikke med knapt så positivt fortegn. De indkomne tilbud i den egyptiske tender viste, at amerikanske varer var billigst med 221$/ton FOB, mens billigste franske tilbud var 234,74$/ton og russisk 237,50$/ton. Det betød, at selv med højere amerikanske fragtrater over Atlanten, så var det stadig amerikansk hvede, der var den billigste oprindelse, og det fik prompte konsekvenser for priserne på Matif, der efterfølgende indkasserede prisfald og lukkede med lavere. Prismæssigt var de russiske og franske priser på niveau med den forrige tender. Men her skal der tages højde for ændrede betalingsbetingelser, som har betydet et tillæg i prisen i forhold til sidste gang på 4-5$/ton. Korrigeret herfor var der reelt tale om lavere priser end sidst, og det var også en streg i regningen og en negativ overraskelse for futuremarkedet."

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Ud af Argentina meldes om forøgede salgsinteresser af sojabønner, hvilket presser FOB-præmierne, her hvor høsten er på vej til at sætte i gang. AgResource rapporterer, at argentinske bønner for levering til maj/juni handler 5-15 cents/bushel under Chicago futures, hvilket ikke er unormalt i år med fornuftige argentinske udbytter. Samtidig bemærkes det, at de amerikanske FOB-priser handler med en præmie på 5$/ton til de sydamerikanske, og dermed begynder verdensmarkedet igen at kigge længere mod syd efter forsyninger. Mens der meldes om godt høstvejr af sojabønner i det brasilianske, så er det måske næsten for godt i relation til såning af Safrinha majsen, hvor jordbundsforholdene fortsætter med at være til den tørre side. Det amerikanske afgrødemarked afventer i høj grad nyt om handelsforhandlingerne med Kina, men rygterne vil vide, at en aftale kan trække ud længe endnu, fordi Trump vil sikre en så god aftale som muligt. Fondenes rekordvæddemål kan netop være med dette som bagtanke i håb om, at markedet midlertidigt mister tålmodigheden og sender afgrøderne lavere. Væddemålet i sojamarkedet kan også have en dagsorden, nemlig hvorvidt den amerikanske eksport vil nå USDA's estimater, hvor konsekvensen af et for optimistisk estimat kan blive en opjustering af de i forvejen rekordstore amerikanske slutlagre. Traditionen tro vil de næste par dage byde på positionering forud for USDA's kvartalsrapport fredag, hvor vi bliver klogere på de amerikanske afgrødelagre og arealestimater."