Abonnementsartikel

Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) erkender i et samråd onsdag, at udflytningen af Landbrugsstyrelsen er grunden til de lange sagsbehandlingstider.

"Bedre Balance;.

Det var navnet på regeringens plan, som betød, at flere statslige arbejdspladser blev udflyttet i 2017 og 2018, herunder Landbrugsstyrelsen, som blev flyttet fra København til Sønderjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men udflytningen har ikke kun bragt balance med sig. Den har også betydet lange sagsbehandlingstider for udbetaling af landbrugsstøttemidler.

Det erkendte miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i et åbent samråd onsdag.

- I 2017 var der i Landbrugsstyrelsen en stor andel af manuel sagsbehandling. Det skyldes til dels, at styrelsen lige var flyttet til Sønderjylland som led i Bedre Balance. Det betød stor udskiftning i medarbejdere og rekruttering af nye, som påvirkede sagsbehandlingstiden, lød det i ministerens svar.

Mangelfulde ansøgninger

Ministeren var kaldt i samråd for at redegøre for de lange sagsbehandlingstider hos Landbrugsstyrelsen, der i øjeblikket har 524 åbne sager med ansøgning om landbrugsstøttemidler.

Mens udflytningen af styrelsen bærer en del af skylden for de forsinkede udbetalinger af støttemidler, så er der også andre faktorer, der spiller ind, forklarede ministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En del af den forlængede sagsbehandlingstid skyldes ufuldstændige ansøgninger, hvor sagsbehandleren er nødt til at kontakte landmanden igen for uddybende spørgsmål.50 procent høringer kunne undgås hvis landmænd sendte de relevante bilag med fra start, lød det fra ministeren.

Gav garanti før flytning

Det var Christian Rabjerg Madsen (S), Øjvind Vilsholm (EL), Christian Poll (ALT), Ida Auken (RV) og Trine Torp (SF), der havde kaldt ministeren i samråd.

Radikale Venstres miljøordfører Ida Auken greb i samrådet muligheden for at spørge ministeren til håndteringen af udflytningen.

- Man gav før udflytningen en garanti til landmændene om, at det ikke ville ramme dem på pengepungen, at man flyttede styrelsen, men skulle man have ladet være at give den garanti? Og skulle man have lyttet til den advarsel der var fra embedsmænd om at det ville ramme på den måde? lød det fra Ida Auken.

Ikke så slemt som frygtet

Til Ida Auken var ministerens svar klart, at man aldrig skal give den slags garantier, men at han ikke synes, udflytningen er gået så skidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er klart, at man kan ikke dels flytte så mange medarbejdere og udskifte så mange medarbejdere, uden det kan mærkes. Overordnet set er det gået godt med udflytningen. Kerneopgaverne har man kunne løse, og man har udbetalt det meste af denne her støtte. Jeg synes ikke, det har været så slemt som den frygt, der var før udflytningen, lød det fra ministeren.

Cirka 340 arbejdspladser blev med Landbrugsstyrelsen flyttet til Sønderjylland, og heraf flyttede 30 eksisterende ansatte, ifølge ministeren, med og var med til at bygge styrelsen op i det sønderjyske.

En taskforce er blevet nedsat til at komme bunkerne til livs i Landbrugsstyrelsen, og ministeren forventer, at de åbne sager bliver færdigbehandlet før 30. juni i år.