Flere økologer eksperimenterer med reduceret jordbearbejdning, og dermed er der opstået et behov for en efterafgrøde, der skygger for ukrudtet i vækstsæsonen, og som dør i løbet af vinteren og afleverer en så-klar jord.

ØkologiRådgivning Danmarks bud på en sådan blanding hedder CN-pløjefri. Den består af tre kvælstofsamlende arter samt af honningurt, oliehør og kålroe, hvilket giver en meget varieret rodvækst. Blandingen, der skal undersås om foråret, leverer kvælstof og kulstof til jorden i et højt og balanceret forhold, fortæller planterådgiver Erik Kristensen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

-Det er en blanding, der beriger jorden med både kulstof og kvælstof og fremmer svampelivet i jorden. Svampene er vigtige medspillere, når det kommer til lav-input systemer som det økologiske. En rig svampevækst omkring rødderne hjælper til med at forsyne afgrøderne med næringsstoffer. Tidlig såning og de mange arter i blandingen er faktorer, der fremmer svampenes levevilkår, forklarer Erik Kristensen.

Minimal jordbearbejdning

CN-pløjefri er velegnet til undersåning på både sand- og lerjord i systemer med minimal jordbearbejdning. Blandingen er kraftig med god ukrudtskonkurrence efter høst, men det er vigtigt, den bliver skåret af med mejetærskeren, så den ikke kaster frø.

CN-pløjefri er den fjerde blanding i CN-familien, som ØkologiRådgivning Danmark. Sidste år lancerede Økofrø blandingerne CN-forår, CN-efterår og CN-Landsberger. De tre blandinger er målrettet hhv. undersåning i korn om foråret, tidlig etablering efter høst samt etablering først i september.

- Vi vil gerne gøre det let for økologiske landmænd at bruge efterafgrøde-blandinger. Disse fire kan dække mange af de behov, økologer har, og vi tror på, de kan bidrage til større succes med efterafgrøder, end vi hidtil har set, siger økologirådgiver Erik Kristensen.

Blandingen forhandles af Økofrø. Den kan sås sammen med hovedafgrøden eller alternativt efter sidste radrensning. Alle arter udvintrer. Anbefalet udsædsmængde er otte kg/hektar.