Formand for Danish Crown Beef, Peder Philipp, sad også for bordenden, da bestyrelsen i Danish Crown Beef for otte år siden tog beslutningen om at bygge et nyt kreaturslagteri. Muligheden for at effektivisere driften vejede tungt, og samtidig blev der taget et stor skridt frem på bæredygtighed.

Fabriksanlæggene var dengang af ældre dato og stod overfor gennemgribende renoveringer. Samtidig blev der hver dag kørt tusindvis af kilometer, når kød og kvarte dyr skulle flyttes rundt mellem de fire afdelinger i Tønder, Holstebro, Skjern og Fårvang. Og oveni blev det hele styret fra en helt femte adresse i Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor blev det på et bestyrelsesmøde besluttet at regne på muligheden for at samle alle aktiviteter fra fem adresser på et nyt stort slagteri.

- Det var faktisk ikke en svær beslutning, for allerede i år to ville vi have en gevinst ved at bygge et nyt stort slagteri, fremfor at køre videre med de gamle anlæg, så det kunne nærmest kun gå for langsomt, fortæller Peder Philipp, der også dengang var formand for Danish Crown Beef.

Det økonomiske fundament for det ny slagteri havde fire markante hjørnestene. For det første kunne der skabes en bedre udnyttelse af dyrene gennem blandt andet en ny afdeling for biprodukter. Dernæst kunne der hentes besparelser på forbruget af både vand og el. Udgifterne til transport af både dyr og råvarer kunne reduceres betragteligt, og endelig kunne hele flowet i produktionen effektiviseres markant.

- Der var i bund og grund tale om en beslutning, som på alle parametre var både økonomisk og miljømæssig bæredygtig. Det sidste var bestemt også et emne dengang, men når jeg ser på, hvad det fylder i dag, så er jeg endnu mere glad for, at vi fik taget beslutningen dengang, siger Peder Philipp.

Priserne er under pres

Indkøringen af slagteriet i Holsted var bestemt ikke smertefri, fortæller formanden. Den nye teknologi drillede, og ejerne oplevede forsinkelse i afhentning af deres dyr. De første svære måneder er dog ved at være glemt, og da slagteriet først kom i drift, blev de økonomiske mål også indfriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi lovede ejerne en krone ekstra pr. kilo, da de sagde ja til at bygge et nyt slagteri. Den er der nok nogle, der har svært ved at få øje på i dag, men jeg kan garantere, at den er leveret. Vores danske forretning i Beef har aldrig tidligere præsteret så stærkt, som den gør i dag. Vores udfordring lige nu er, at vi ikke tjener de penge, vi tidligere har gjort i Tyskland, verdensmarkedspriserne på huder er under pres, og så bidrager fællesaktiviteterne ikke på det niveau, som de gjorde for tre-fire år siden, forklarer Peder Philipp.

Slagteriet i Holsted er også et vigtigt aktivt i bestræbelserne på at få åbnet for eksport af dansk okse- og kalvekød til Kina. Ved at have et slagteri, der lever op til de allerhøjeste standarder på både fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og bæredygtighed, kan der arbejdes målrettet på at opnå de nødvendige godkendelser.

- Bygningen af slagteriet i Holsted er nok den største beslutning, jeg har været med til at tage for dansk kvægbrug. Når jeg ser 25 år tilbage, så er dansk oksekød et helt andet sted, end hvor vi var dengang. Næsten uanset hvad der sker, så har vi et slagteri, der rækker frem i tiden, og det er vigtigt for vores erhverv, slutter Peder Philipp.

Slagteriet beskæftiger i dag 330 medarbejdere.